MENIU

Colecţia de artă YSL a fost vândută pentru 373,5 milioane de euro

Foto: gala.fr
Foto: gala.fr

Peste 370 de milioane de euro. Aceasta este suma obţinută în urma vânzării celei mai importante colecţii personale aparţinând creatorului de modă Yves Saint Laurent şi partenerului său Pierre Berge.

Deşi a înregistrat un profit peste aşteptări casa Christie's nu are timp să îşi savureze succesul pentru că este acuzată de China că a vândut ilegal două sculpturi.

Lucrările din bronz, un cap de iepure şi unul de rozătoare, au fost licitate fiecare pentru suma de 15,7 milioane de euro. Beijingul afirmă că cele două statuete fac parte din patrimoniul chinez fiind furate în timpul invaziei franco-engleze din 1860.

Sesizată înaintea licitaţiei, justiţia franceză a autorizat vânzarea sculpturilor. În ciuda acestui episod nefast licitaţia s-a bucurat de un real succes. Printre obiectele vândute se numără şi sculptura "Madame LR" a lui Constantin Brâncuşi adjudecată pentru 30 de milioane de euro. Colecţia Yves Saint Laurent-Pierre Berge mai conţinea tablouri ale unor pictori de renume, bijuterii, statuete de argint şi piese de mobilier.