CNN, despre România la 20 de ani de la Revoluţie: Orfanii, execuţia lui Ceauşescu şi succesul Dacia
CNN abordează într-o serie de reportaje subiecte precum orfanii, execuţia cuplului Ceauşescu, comemorarea Revoluţiei din \'89 şi poveste de succes a brandului Dacia.
La 20 de ani de la Revoluţie copiii instituţionalizaţi resimt efectele politicilor demografice ale lui Ceauşescu
La 20 de ani de la căderea comunismului, CNN abordează subiectul orfanilor epocii Ceauşescu. Jurnalista Diana Magnay de la CNN trece în revistă situaţia precară din orfelinatele epocii ceauşiste şi o compară cu cea a orfelinatelor din România zilelor noastre.
Potrivit reportajului CNN în orfelinatele ceauşiste erau copii traumatizaţi şi emaciaţi, mulţi dintre ei infectaţi cu HIV şi înecaţi în propriile excremente. Aceşti copii erau rezultatul eforturilor lui Ceauşescu de a mări populaţia, interzicând metodele de contracepţie şi avortul şi îndemnându-i pe părinţii care nu-şi puteau creşte copiii să-i dea în grija statului.
La 20 de ani de la revoluţie lucrurile sunt foarte diferite continuă reportajul, însă mai există reminiscenţe ale epocii ceauşiste mai ales în comportamentul părinţilor, care consideră că e normal să-şi abandoneze copiii în grija statului.
CNN a vizitat şi unitatea militară din Târgovişte unde au fost judecaţi şi executaţi Nicolae şi Elena Ceauşescu
Diana Magnay a amintit faptul că procesul a durat doar o oră, iar deliberările pentru stabilirea verdictului doar cinci minute \"timp suficient pentru ca judecătorii să fumeze o ţigară\", a mai spus jurnalista.
Faptul interesant despre această execuţie, continuă reportajul, este că tocmai în momentul crucial, cameramanul a trebuit să schimbe bateria camerei de filmat, aşa încât momentul execuţiei efective nu a fost filmat. Întregul proces al execuţiei a fost unul haotic, nu a existat un ordin oficial de a trage iar plutonul de execuţie nu era aşezat în linie dreaptă. Singurul ordin a fost acela de a înceta focul.
Fionnuala Sweeney, un alt jurnalist CNN, a vrut să afle cum comemorează românii Revoluţia din \'89
Reportajul aminteşte mica barieră de scaune şi mese, care la început a oprit doar traficul însă a fost punctul de plecare al evenimentelor care au dus la schimbarea regimului din România în decembrie \'89.
Una dintre personalităţile intervievate de jurnalista de la CNN a fost Petre Roman, fost premier al României post revoluţionare. \"Au tras asupra noastră cu mitralierele. La momentul acela eram aproximativ 82 de persoane, dintre care 39 au fost ucise. A fost un adevărat masacru\", îşi aminteşte Petre Roman.
Mii de români au ieşit în stradă în decembrie \'89 şi în câteva zile România era pe drumul către o nouă eră politică şi socială, conchide reportajul.
Povestea de succes Dacia în contextul unei economii slabe
În România zilelor noastre săracii trăiesc la fel ca în urmă cu câteva secole. Industria oferă puţine oportunităţi celor ce se află la baza lanţului alimentar, iar industria României se luptă să supravieţuiască, economia contractându-se cu 8% anul acesta.
În ciuda acestor circumstanţe, constructorul de automobile Dacia o duce surprinzător de bine. Vânzările au crescut cu 25%, ca rezultat al cererii de maşini ieftine în Europa de Vest, în ţările cu programe de casare ale automobilelor vechi.