MENIU

Cluj-Napoca, Constanţa şi Timişoara, printre cele mai active oraşe, sub aspect cutural

Foto: daaam.org

Cluj-Napoca, Constanţa şi Timişoara se numără printre cele mai active oraşe din România, sub aspect cultural, potrivit unui studiu realizat de Centrul de Studii şi Cercetări în Domeniul Culturii.

Această clasificare a celor mai active oraşe, sub aspect cultural, a pornit de la date din infrastructura sectorului cultural, a precizat Liviu Chelcea, directorul instituţiei, prezent la Întâlnirea breslei creative, care a avut loc sâmbătă în Bucureşti.

Evaluarea a luat în considerare criterii precum: numărul de biblioteci la 10.000 locuitori, resursele umane specializate, cheltuielile bugetare alocate culturii, economia din zona creativă (numărul de firme din sectorul cultural, cifra de afaceri a acestora etc.) precum şi audienţa activităţilor culturale.

În urma interpretării rezultatelor, clasamentul, evitând cu bună ştiinţă Bucureştiul, pentru a nu dezechilibra rezultatele colectate din celelalte centre mari ale ţării, a prezentat următoarea ordine a oraşelor, clasate din punctul de vedere al efervescenţei culturale: Cluj-Napoca, Constanţa, Timişoara, Oradea, Piteşti, Târgu Mureş, Miercurea Ciuc, Iaşi, Râmnicu Vălcea, Sibiu.

La manifestare a fost prezent şi ministrul Culturii, Theodor Paleologu, care a reafirmat, şi cu acest prilej, liniile principale ale politicii pe care o va aplica: lărgirea accesului la cultură, precum şi valorificarea patrimoniului material si imaterial.