MENIU

Claudiu Pândaru: Băsescu scrie istorie: pomana electorală pe credit

Foto: Gândul

Domnul Băsescu revoluţionează pomana electorală. Acum ne dăm darnici şi cu banii de-mprumut. Pe scurt, ştirea sună cam aşa: suma de aproximativ 13 miliarde de euro din împrumutul extern va ajunge la BNR, iar circa şase miliarde de euro vor fi la dispoziţia Guvernului. În cazuri excepţionale, legate de efectele crizei economice, o parte din bani ar putea fi folosiţi pentru salariile şi pensiile mici, spune şeful statului.

Pentru domnia sa este caz excepţional, că doar sunt alegeri, pentru alegători, în general, viaţa în România e un caz excepţional. Deci, pentru că situaţia este excepţională, dăm pomeni excepţionale. Să nu mă înţelegeţi greşit, nu susţin aici că pensiile nu ar trebui mărite, că salariile mici nu ar trebui ridicate, în România reală sunt mii de oameni pe care şi ziua de Paşte îi va prinde tot în post.

Sunt însă două probleme care mă fac să nu fiu de acord cu domnul Băsescu.

1- nu uitaţi titulatura de împrumut a acestor bani. Ei nu sunt bani pe care vreo industrie din ţară i-a produs, nu sunt rezultatul vreunei creşteri, cum spun finanţiştii, sustenabile, sunt bani pe care noi i-am luat de la o instituţie financiară. O instituţie care nu ni-i dă de drag, dintr-o iubire europeană pentru români, ci cu scopul de a obţine profit din dobândă

 

Citeşte mai mult în Gândul 

Mai multe articole despre:
Traian Băsescu BNR FMI împrumut extern