MENIU

Circulaţia feroviară între Câmpia Turzii şi Cluj-Napoca ar putea rămâne închisă şi astăzi

Foto: cfr.ro

Marţi dimineaţa circulaţia feroviară între Cluj şi Câmpia Turzii era încă blocată. Vagoanele marfarului deraiat blocau ambele sensuri ale căii de rulare şi erau pline pline de combustibil. Întregul tren, care avea în compunere 36 de vagoane, transporta aproape 3.000 de tone de substanţe petroliere. Toate trenurile au circulat pe rute ocolitoare.

Operaţiunile de scoatere a vagoanelor deraiate în dreptul localităţii Boju au fost foarte dificile. Totuşi operaţiunile de evacuare a căii ferate se desfăşoară cu dificultate şi exista posibilitatea ca traficul feroviar să rămână blocat întreaga zi de marţi.

Potrivit lui Dănilă ieri au ajuns la faţa locului reprezentanţii firmei Unifertrans, şi se aştepta venirea unei macarale de la Cluj şi poate chiar a uneia de la Braşov pentru a ridica un vagon, însă el trebuie şi golit de motorină înainte.

"În acest moment se analizează mai multe variante de lucru. Există un vagon care blochează două fire de circulaţie feroviară, plus alte două care au sărit de pe şină. Din vagonul care este culcat pe cele două fire curge motorină, deci el trebuie golit şi după accea ridicat cu macaraua. După aceea se va trece la punerea pe şine a celorlalte două vagoane şi trenul de marfă poate pleca. Nu cred că acest lucru se va întâmpla în această noapte", a precizat Dănilă.

În urma accidentului au fost rupţi şi trei stâlpi care asigură electricitatea pentru trenurile care trec în zonă, conform declaraţiilor lui Dănilă, care susţine că motivele accidentului nu au fost încă determinate.

"La faţa locului se alfă pompieri, jandarmi, poliţişti, reprezentanţi ai CFR Infrastuctură şi un procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj, care coordonează ancheta. Putem însă exclude că ar fi vorba de o mână criminală, cauzele fiind mai mult de ordin tehnic", a subliniat Dănilă, amintind că trenul de 36 de vagoane avea o locomotivă în faţă şi un împingător în spate, iar în momentul accidentului circula într-o zonă de restricţie de viteză de 60 de km/h.

Călătorii care au vrut să circule pe relaţia Câmpia Turzii -Cluj-Napoca, în ziu de luni, au fost transportaţi cu microbuze pentru a nu fi afectaţi de incident, a mai spus Constantin Dănilă.

Garda Regională de Mediu Cluj a trimis un comisar în zonă, însă, potrivit directorului Mihaela Rozor, concluziile vor putea fi trase doar în cursul dimineţii de astăzi, în zonă lăsându-se întunericul în momentul în care comisarul a ajuns la faţa locului, greu accesibilă de altfel.

Luni, în jurul orei 17.00, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Cluj a fost alertat cum să între localităţile Boju şi Valea Florilor, comuna clujeană Cojocna, mai multe vagoane ale unui marfar care transporta produse petroliere au deraiat de pe şine.Transportul aparţine firmei private Unifertrans, are 36 de vagoane şi venea din Ploieşti cu destinaţia Cluj-Napoca Est.

Mai multe articole despre:
Cluj tren feroviar deraiat circulaţie vagoane