MENIU

Ciocniri între manifestanţi şi poliţie la Istanbul, de Ziua Muncii

Foto: AP

Mai multe ciocniri au avut loc vineri între sute de manifestanţi şi poliţie, în condiţiile în care mii de sindicalişti şi activişti s-au reunit în centrul Istanbulului cu ocazia Zilei Muncii, transmite AFP.

Scutierii au atacat de trei ori, folosind în special tunuri cu apă în cartierul Sisli, împotriva mai multor grupuri formate din sute de manifestanţi, dintre care unii aruncau cu pietre. Poliţia a arestat mai multe persoane, însă numărul acestora nu a fost făcut public.

Manifestanţii scandau sloganuri precum "Mână în mână împotriva fascismului", "Represiunea nu ne va opri", "Trăiască 1 mai!", "Trăiască revoluţia şi socialismul!".

Două mari confederaţii sindicale, DISK şi KESK, au desfăşurat banderole, la fel ca partidele de stânga şi extremă-stânga şi Patidul pentru o Societate Democratică (DTP), o formaţiune prokurdă.

Parlamentul turc a adoptat miercuri o lege care restabileşte, după 30 de ani, ziua de 1 mai ca una de sărbătoare naţională. Adeseori considerată de autorităţi drept o ocazie pentru militanţii de stânga de a organiza manifestaţii şi de a declanşa revolte, ziua de 1 mai a fost retrasă de pe lista zilelor de sărbătoare naţională după o lovitură militară de stat din 1980.

Această zi mai este asociată în Turcia cu 1 mai 1977, când 34 de persoane au fost omorâte în piaţa Taksim din Istanbul.

Mai multe persoane, considerate militanţi de extremă-dreapta, susţinute de serviciile de informaţii, au deschis focul asupra mulţimii.