CINE PLĂTEŞTE? Guvernul a investit 900.000 de dolari pentru instalarea unor cişmele într-un sat în care apa a fost sistată
Sute de cişmele stradale, pe care s-au cheltuit zeci de milioane de lei, au devenit în doar câteva luni de la amplasare, obiecte inutile de decor. Prin programul guvernamental de alimentare cu apă la sate, în 17 localităţi vasluiene au fost amplasate cişmele stradale. Apa a fost sistată la doar câteva luni după ce au fost amplasate cişmelele. Asta pentru că oamenii aveau fântâni în curte şi au refuzat să plătească pentru apa de la cişmele.
Renumitele cişmele albastre, realizate de o firmă israeliană, în urma
câştigării unei finanţări guvernamentale, au fost amplasate, în fiecare
din cele 17 localităţi vasluiene. În Muntenii de Jos, cele 36 de
cişmele, care tronează de-a lungul drumului, au costat 850.000 lei.
Autorităţile locale recunosc că cişmele stradale sunt inutile, iar investiţia nu se justifică.
''Este exagerat de mare numărul dacă ne raportăm chiar la oraşul Vaslui. Era nevoie de câteva, dar nu a fost luată în considerare modalitatea de plată... .. ele nefiind contorizate, costurile erau suportate de consiliul local şi nu aveam posibilitatea motiv pentru care au fost suspendate aceste ciuşmele stradale'', a precizat Dănuţ Creţu, primar Muntenii de Jos.
Implementarea programului guvernamental de aducţiune cu apă la sate a costat, pentru toate cele 17 localităţi vasluiene, peste 900.000 de dolari. La nivel naţional, valoarea programului s-a ridicat la nu mai puţin de 510 milioane de dolari şi a fost aplicat în 855 de localităţi rurale. Programul de alimentare cu apă la sate şi locuinţe sociale a fost aprobat printr-o hotărâre de guvern şi s-a derulat prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţelor.
Proiectarea şi execuţia lucrărilor a fost încredinţată unei firme israeliene, câştigătoarea licitaţiei internaţionale.
REALITATEA.NET vă întreabă: Cine plăteşte pentru sutele de cişmele care nu sunt folosite? Guvernul României sau autorităţile locale?