MENIU

Cine a câştigat şi cine a pierdut în 2009, pe piaţa transporturilor

Compania de transport feroviar s-a confruntat cu o scădere drastică a numărului de pasageri

Primul an de criză a produs mutaţii profunde în piaţa transporturilor, câştigătorul net al schimbărilor fiind anul acesta transportul low-cost, care a raportat creşteri de peste 30%. Marii perdanţi par să fie jucătorii din piaţa transportului rutier de persoane, unde scăderile de business sunt estimate, deocamdată, la o treime.

Compania de transport feroviartransport feroviar controlată de stat s-a confruntat anul acesta cu o scădere drastică a numărului de pasageri, dar adevăratele efecte sunt aşteptate în 2010, când programul de restructurare nu se va mai limita doar la trafic, ci se va extinde la personal.

De la două miliarde de euro, cât au însemnat afacerile transportatorilor în anul 2008, analiştii au estimat pentru 2009 o piaţă de 1,8 miliarde de euro, cu o scădere medie de 20 de procente.

Low-costul a tras lozul câştigător


\"Companiile aeriene pot fi privite ca un barometru care măsoară schimbările de climă care apar în economia unei ţări, schimbări survenite atât în mediul economic, cât şi în cel social. În contextul general, orice comentariu legat de buget, număr de angajaţi sau de creşterea sau scăderea salariilor ar fi prematur\", este de părere Alexandru Dobrescu, director general al Air France-KLM, operator aerian de linie.

Citeşte mai mult pe Business Standard