Cinci persoane cercetate în cazul permiselor din Covasna nu mai au voie să-şi exercite profesia
Parchetul de pe lângă Tribunalul Covasna a dispus, marţi, noi măsuri procedurale faţă de cinci persoane inculpate în dosarul permiselor, potrivit cărora acestea nu mai au voie să îşi exercite profesia sau activitatea în exercitarea căreia au săvârşit infracţiunile pentru care sunt cercetaţi.
“Faţă de cele cinci persoane s-a ordonat în cursul zilei de astăzi (marţi, n.r.) interzicerea exercitării profesiei, a meseriei sau a activităţii în exercitarea căreia au săvârşit infracţiunile. Este vorba despre patru inculpaţi de la Serviciul Permise, iar al cincilea este angajat al Primăriei Sfântu-Gheorghe”, a declarat, marţi, purtătorul de cuvânt al Parchetului Covasna, procurorul Elena Ciobanu. Astfel, cei patru agenţi nu vor mai putea să se ocupe de permise şi înmatriculări, ci ar primi alte sarcini şi atribuţii care nu au legătură cu acestea.
Asupra celor cinci cercetaţi nu au fost luate până acum măsuri preventive neprivative de libertate.
Potrivit sursei citate, în prezent sunt cercetaţi 19 inculpaţi, dintre care trei arestaţi preventiv, 12 inculpaţi faţă de care s-a aplicat măsura preventivă constând în obligaţia de a nu părăsi ţara, şi patru faţă de care deocamdată nu au fost luate măsuri preventive.
Curtea de Apel Braşov a decis luni ca cele trei persoane reţinute – un instructor auto, un angajat al Serviciului de Permise şi un angajat al unei firmei de pază – să rămână în arest.
Dintre persoanele cercetate, cei cinci agenţi de la Permise sunt suspectaţi că au înmatriculat autovehicule cu mai multe numere de înmatriculare provizorii succesive, acordate aceluiaşi autovehicul, fără a fi plătită taxa de înmatriculare. Potrivit DGA, în acest sens funcţionarii fie modificau seria şasiului implementată în baza de date, pentru ca aplicaţia informatică să nu recunoască autovehiculul care fusese deja înmatriculat provizoriu, fie acordau acelaşi număr provizoriu mai multor autovehicule, în diferite perioade.
“De asemenea, înmatriculau autovehicule fictiv pe numele unor persoane, care nu solicitau acest lucru şi nici nu aveau cunoştinţă despre acest fapt, în baza unei copii a cărţii de identitate, obţinută de intremediari din diverse locuri, cu ajutorul angajatului Primăriei Sfântu Gheorghe. Totodată, unii membrii ai grupului organizat identificau persoane dispuse să obţină permisul de conducere, în mod fraudulos”, se arată în comunicatul DGA.
În schimbul unor sume de bani persoanele respective beneficiau de „ajutorul” examinatorilor din cadrul Serviciului de Permise Auto Covasna, atât la examenul teoretic, cât şi la proba practică.