MENIU

Cinci alpinişti români au cucerit, în această toamnă, vârful Ararat de 5,165 m

foto: sacredsites.com
Ascensiunea muntelui Ararat a durat trei zile

La peste 5000 de metri lumea este altfel. Eşti în culmea fericirii. Cu atât mai mult dacă e vorba de Muntele Ararat, acolo unde s-a oprit Noe după potop. Pe Ararat s-a vorbit şi româneşte în acestă toamnă pentru că cinci tineri din Bihor şi Hunedoara au trecut de armele turcilor şi Kurzilor şi au cucerit muntele lui Noe.

Se bănuieşte că arca lui Noe, după potop, s-a oprit aici, pe Ararat. Dar potopul, mai vine şi în zilele noastre pe versanţii celebrului munte. Fie este vorba despre furia vremii, fie de conflictul militar dintre turci şi kurzi.

"De multe ori nu ne-am simţit în siguranţă, tancuri pe stradă, multe unităţi militare. Într-un autobuz oameni simpli cu puşti, erau ca şi cum ar merge la plimbare", povesteşte Cristina Ianc care a participat la expediţie.

Membrii expediţiei au parcurs peste 3.000 de km, până la Dogubayazit, dar numai după ce au fost verificaţi de militarii turci. Nici întâlnirea cu ghidul kurd, de care aveau nevoie, nu a fost una obişnuită.

Ascensiunea a început pe 6 septembrie, în baza unui permis special al autorităţilor. Peste două zile, pe 8 septembrie, românii arau pe vârful Ararat. La ora 6:10 dimineaţa au simţit gustul triumfului. Numele lor au rămas pe vârf, scrise pe o hârtie protejată de o cutie specială.

 

Mai multe articole despre:
Turcia expediţie kurzi ghid vârf ascensiune