MENIU

CIA refuză să comenteze presupusul program secret împotriva al-Qaida

Foto: wordpress.com

Agenţia americană de informaţii CIA a refuzat luni să comenteze informaţiile potrivit cărora ar fi pus la punct un program secret pentru uciderea membrilor organizaţiei teroriste al-Qaida, program întrerupt de noul director al serviciului, Leon Panetta.

"Nu comentăm substanţa acestor eforturi", a declarat George Little, purtătorul de cuvânt al CIA. El s-a referit la informaţiile publicate de Wall Street Journal, potrivit cărora agenţia a lansat după atentatele din 2001 un program, în mare parte confidenţial, care viza capturarea şi uciderea liderilor al-Qaida.

Natura programului este încă vagă, însă au fost alocate fonduri antrenării agenţilor pentru această misiune, informează cotidianul.

Potrivit unui fost oficial din serviciile de informaţii, citat sub acoperirea anonimatului, acest program întrerupt în iunie de Leon Panetta părea "desprins din filme; de genul: omorâţi-i pe toţi". Această opţiune radicală a bătut, însă, pasul pe loc după primele şase de luni de după atentate, afirmă Wall Street Journal.

Deputatul republican Pete Hoekstra, membru în comisia pentru informaţii a Camerei Reprezentanţilor, a declarat că au fost investite puţine fonduri în această iniţiativă, "mai degrabă un milion de dolari decât 50".

În contextul în care membrii Congresului american au protestat faţă de confidenţialitatea programelor CIA, agenţia a subliniat "importanţa unui dialog direct cu" legislativul. "Un dialog sincer cu Congresul este foarte important pentru acest director, Leon Panneta, şi pentru agenţie", a declarat George Little.
Mai multe articole despre:
terorism CIA program al-Qaida Leon Panetta