MENIU

Chiţac suferă de 11 boli şi are nevoie de două intervenţii chirurgicale, potrivit instanţei

Foto: wikipedia.org

Fostul general Mihai Chiţac suferă de mai multe boli care fac imposibilă executarea pedepsei cu închisoarea, cel puţin până la ameliorarea celor mai grave dintre ele, arată Curtea Militară de Apel în motivarea deciziei din 18 septembrie, prin care Chiţac a fost pus în libertate pentru trei luni.

Curtea Militară de Apel arată, în motivare, că, potrivit expertizei medico-legale făcute în cazul fostului general, Chiţac suferă de 11 afecţiuni, printre care "boala aortică degenerativă moderat severă", afecţiune care nu poate fi tratată decât prin protezare aortică, aşa cum au recomandat medicii de la Institutul Naţional de Medicină Legală Mina Minovici. De asemenea, expertiza medicală arată că acest tip de operaţie nu poate fi făcut decât într-o unitate a Ministerului Sănătăţii şi nu într-un spital penitenciar.

Medicii care l-au consultat pe Chiţac au mai stabilit că, înainte de operaţia la inimă, acesta să fie supus unei splinectomii, intervenţie care, de asemenea, ar trebui să fie făcută într-un spital al Ministerului Sănătăţii, mai notează magistraţii Curţii Militare de Apel în motivarea deciziei din 18 septembrie.

Instanţa arată în motivare că, deşi în expertiza medico-legală făcută în cazul fostului general nu sunt folosiţi termenii "imposibilitatea executării pedepsei", magistraţii au considerat că, dacă experţii au notat în concluziile lor că operaţiile recomandate lui Chiţac nu se pot face în sistemul peniteciar, atunci se impune punerea în libertate a acestuia. În acest fel, acesta îşi poate rezolva, dacă nu toate problemele de sănătate, măcar pe cele urgente, pentru ca starea de sănătate să îi permită să îşi execute pedeapsa de 15 ani de închisoare la care a fost condamnat, consideră magistraţii Curţii Militare de Apel.

Totodată, tot la recomandarea legiştilor, instanţa a decis ca perioada pentru care a fost pus în libertate Chiţac să fie de trei luni, având în vedere că este necesară o lună pentru splinectomie şi două luni pentru operaţia de inimă.

Mai multe articole despre:
proces închisoare boli general Mihai Chiţac