MENIU

Chişinăul va acţiona pentru o soluţionare europeană în privinţa Tratatului de bază cu România

Foto: agenda.md

Programul de guvernare al noului Executiv de la Chişinău, prezentat vineri dimineaţa în Parlamentul de la Chişinău de premierul desemnat Vlad Filat, prevede relaţii bune cu vecinii – România şi Ucraina – şi integrarea europeană ca vector de bază al politicii externe.

Activitate diplomatică, a spus Vlad Filat, va avea ca scop instituirea unui climat de stabilitate şi previzibilitate în relaţiile externe ale Republicii Moldova, integrarea europeană fiind prioritate absolută, sarcină care nu poate fi atinsă doar prin declaraţii.

În relaţiile cu vecinii – România şi Ucraina – va fi promovată o politică de cooperare şi bună vecinătate, de normalizare a relaţiilor, constituirea unor relaţii privegiate bazate pe pragmatism şi principii moderne. 

În relaţiile cu România va fi confirmată printr-o decizie a Guvernului abolirea regimului de vize introdus de guvernarea comunistă, va fi negociată şi semnată Convenţia privind micul trafic la frontieră, Guvernul de la Chişinău va propune Bucureştiului elaborarea unei strategii pentru dezvoltarea relaţiilor bilaterale. Va fi de asemenea soluţionată în mod european problema acordurilor bilaterale, inclusiv aceea a Tratatului de bază. Foarte importantă va fi şi atragerea experienţei României legată de legislaţia europeană şi aquis-ul comunitar. 

Privitor la relaţiile cu Ucraina, va fi stabilit un parteneriat strategic prin eliminarea problemelor existente. 

În relaţiile cu UE, Guvernul Filat îşi propune negocierea şi seamnarea unui acord de asociere cu UE, liberalizarea regimului de vize, asigurarea securităţii energetice, instituirea unui spaţiul de liber schimb aprofundat, precum şi extinderea cercului de prieteni ai Republicii Moldova în Occident. 

Privitor la Rusia, Filat a pledat pentru dezvoltarea relaţiilor strategice fixate în Tratatul de bază cu acest stat, în baza principiului egalităţii suverane, a respectului reciproc şi a unei cooperări reciproc avantajoase. Este nevoie de asemenea, de relaţii strânse atât pe plan bilateral, cât şi în formatul 5+2 pentru reglementarea conflictului transnistrean în baza respectului pentru indepedenţa şi suveranitatea Republicii Moldova. 

În ceea ce priveşte relaţiile cu SUA, Chişinăul va iniţia stabilirea unui parteneriat strategic cu acest stat, care susţine Republica Moldova, inclusiv în aspiraţiile sale de apropiere de UE.

Mai multe articole despre:
România Republica Moldova Vlad Filat