MENIU

China lansează un nou proiect faraonic. Va săpa un puț la fel de adânc precum Groapa Marianelor

China a început să sape a doua cea mai adâncă groapă din lume, care ar urma să aibă o adâncime de 11.100 de metri, cu câteva zeci de metri mai mult decât Groapa oceanică a Marianelor. Puțul ar fi "o directivă" de partid dată chiar de președintele Xi Jinping, care a cerut accelerarea explorării resurselor din adâncurile Terrei.

Termenul de finalizare a lucrării este de 457 de zile, iar coordonatorul este China National Petroleum Corporation, principalul producător de petrol și gaze din țară.

Faptul că puțul gigantic este forat într-o zonă petrolieră bogată sugerează faptul că autoritățile din China încearcă să găsească rapid alternative mai durabile pentru energie și surse minerale, potrivit Jerusalem Post.

Unul dintre experții operațiunii a precizat că forarea la o adâncime de peste 10.000 de metri este o încercare îndrăzneață de a explora teritoriul necunoscut al Pământului. „Dificultatea de construcție a proiectului de foraj poate fi comparată cu un camion mare care se deplasează pe două cabluri subțiri de oțel”, a spus el.

 

Groapa Marianelor, cel mai adânc punct de pe suprafața Pământului, are în prezent o adâncime de 11.022 metri și se află în Oceanul pacific.

Mai multe articole despre:
China groapa spre centrul pământului adancime