MENIU

CFR Marfă a decis să trimită în şomaj tehnic 40% dintre angajaţi

FOTO: gandul.info
Iulian Mateescu: Este o decizie de ultimul moment, o decizie care nu a fost prezentată sindicatelor, a fost luată de conducere

Aproape jumătate dintre salariaţii CFR Marfă vor intra în şomaj tehnic. Din cauza comenzilor tot mai puţine, Adunarea Generală a Acţionarilor CFR a decis pe 30 iunie să trimită acasă, pentru trei luni, aproape 6.800 din angajaţii săi. În acest timp, angajaţii vor primi 75% din salariu, a anunţat directorul companiei, Călin Graţian.

"Această măsură de trimitere în şomaj tehnic a circa 40% din angajaţii CFR Marfă nu a fost stabilită la negocierile cu sindicatele din urmă cu două săptămâni. Dacă se va lua această decizie angajaţii companiei feroviare de marfă ar primi cel puţin 75% din salariu pe perioada şomajului tehnic", a declarat Iulian Măntescu.

Potrivit lui Măntescu, această măsură a fost pusă în discuţie de conducerea CFR Marfă la Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA). "Dacă ne vor propune la întălnirea de astăzi (marţi, n.r) intrarea în şomaj tehnic a unei părţi a salariaţilor, vom putea prezenta un punct de vedere al sindicatelor în circa 48 de ore, după consultarea oamenilor din teritoriu", a adăugat Măntescu.

Sindicaliştii CFR şi administraţia au căzut de acord, în prima parte a lunii iunie, asupra unor măsuri cum ar fi eliminarea orelor de noapte, urmând ca la finalul lunii iulie să se calculeze cât s-a economisit prin introducerea acestor măsuri, însă nu au fost de acord cu reducerea normei de lucru cu 40%.

"În discuţiile pe care le-am avut cu compania nu au fost cuantificate măsurile luate în urmă cu trei săptămâni, prin acordul semnat cu Ministerul Transporturilor, a declarat Gheorghe Popa, lider sindical la Federaţiei Sindicale Mişcare-Comercial.

La CFR Marfă au fost depuse 1.420 de cereri de pensionare, ceea ce ar duce la o economie de aproximativ 3,7% din fondul de salarii.

Mai multe articole despre:
sindicalişti CFR angajaţi şomaj marfă şomaj tehnic