MENIU

CFR Infrastructură a propus desfiinţarea regionalelor Constanţa, Galaţi, Timişoara şi Braşov

Foto: bloombiz.ro

Compania CFR Infrastructură a propus sindicatelor desfiinţarea a patru regionale, Constanţa, Galaţi, Timişoara şi Braşov, şi unor subunităţi ale companiei, prin care se vor elimina 1.000 de locuri de muncă, a declarat preşedintele Federaţiei Mişcare-Comercial, Gheorghe Popa.

"De la CFR Infrastructură am primit o notă prin care să se reducă numărul de angajaţi cu 1.000 de persoane, prin desfiinţarea unor subunităţi ale companiei, printre care şi patru regionale, respectiv Braşov, Constanţa, Timişoara şi Galaţi", a spus Gheorghe Popa.

Acesta a precizat că CFR Călători nu a transmis niciun fel de propunere pentru restructurarea personalului, urmând ca liderii sindicali să se întâlnească marţi cu reprezentanţii companiei. Liderul sindical Gheorghe Popa a spus că propunerea conducerii CFR Călători ar putea fi pentru desfiinţarea a 1.300 de locuri de muncă.

Popa a mai punctat că problemele căilor ferate nu se vor rezolva prin disponibilizarea acestor oameni şi că totul depinde de modul de finanţare a liniilor ferate.

Acesta a adăugat că, atâta timp cât în România transportul feroviar nu este pe picior de egalitate cu transportul rutier, ţara noastră îşi poate permite luxul să desfiinţeze transportul feroviar. "De exemplu, pentru transportul de mărfuri raportul este de 81% pentru transportul rutier şi 19% pentru transportul feroviar, în timp ce în Europa raportul este aproape 50%-50%", a menţionat liderul de sindicat.

Gheorge Popa a mai spus că CFR Călători a primit doar 50% din compensaţiile dintre costul real al călătoriilor şi preţul de la casa de bilete, compania înregistrând astfel datorii la CFR Infrastructură.

Liderii sindicatelor feroviare s-au întâlnit joi cu conducerile companiilor CFR Călători, CFR Infrastructură şi CFR Marfă.

Preşedintele Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă din România, Iulică Măntescu, a declarat după discuţiile cu MTI, că propunerile de disponibilizări la cele trei companii CFR vizează un număr de peste 10.700 de persoane, urmând să aibă loc întâlniri separate cu fiecare societate pentru negocieri. Pentru CFR Călători se va propune o diminuare a personalului cu 1.400 de oameni, la CFR Infrastructură 800-1.000 de oameni, iar la CFR Marfă se doreşte disponibilizarea a 50% din angajaţi, adică 8.500 de oameni.

Radu Berceanu avertiza, într-o declaraţie făcută pe 2 august, că "în a doua parte a anului" ministerul nu va mai avea bani "pentru salariile de la CFR".