MENIU

Cervantes ar avea rădăcini catalane şi preferinţe homosexuale, potrivit unei inedite biografii

Foto: www.donquichote.org

Una dintre ultimele apariţii editoriale din Spania provoacă cititorii cu două ipoteze cel puţin inedite, aceea că autorul lui Don Quijote ar fi fost homosexual şi că ar fi scris aventurile "cavalerului tristei figuri" în dialectul catalan.

Potrivit presei spaniole, cartea "Homosexuali şi lesbiene din istoria Cataloniei" scrisă de ziaristul Albert Torras, conţine dovezi care sugerează că Miguel de Cervantes era de origine catalană şi, mai mult decât atât, ar fi fost homosexual.

Tezele susţinute de Torras în cartea sa sunt de fapt o compilaţie a altor două investigaţii, cea a lui Jordi Bilbeny, care susţine că şi Cristofor Columb avea origine catalană şi a lui Daniel Eisenberg, potrivit căruia Miguel Cervantes era homosexual. Potrivit jurnalistului, Cervantes a aparţinut unei importante familii catalane, Saavedra, care a luptat împotriva castelanilor. În plus, susţine Torras, prima ediţie a lui "Don Quijote" a fost scrisă în catalană, iar versiunile conservate în prezent sunt doar traduceri castelane ale originalelor pierdute. Elogiile pe care Cervantes însuşi le aducea capitalei catalane Barcelona devin argumente în susţinerea demersului lui Torras.

Pe de altă parte, faptul că Cervantes ar fi fost homosexual este explicat de Torras prin personajele homosexuale pe care le-a folosit în operele sale şi prin acuzaţia de sodomie care i-a fost adusă în închisoarea Oran.

Miguel de Cervantes (1547-1616) a fost romancier, poet şi dramaturg spaniol, fiind considerat simbolul literaturii spaniole, cunoscut în primul rând ca inventatorul unor personaje boeme, ca Don Quijote de la Mancha, Sancho Panza şi Dulcineea.

Mai multe articole despre:
Spania Don Quijote scriitor homosexualitate