MENIU

CERN: Acceleratorul de particule de la Geneva va fi repornit în octombrie

Foto: dailymail.co.uk

Acceleratorul de particule, construit pentru a recrea condiţiile care au dus la naşterea universului, va fi repornit în luna octombrie a acestui an, a anunţat Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN). Oamenii de ştiinţă susţin că acum ştiu cum să prevină repetarea problemelor care i-au determinat să oprească experimentul la doar 9 zile de la declanşarea lui.

Acceleratorul va fi îmbunătăţit prin adăugarea unor noi sisteme de avertizare, în cazul în care vor apărea noi defecţiuni. De la apariţia defecţiunilor în septembrie anul trecut, au fost descoperite trei legături electrice suspecte, iar 53 de magneţi au fost înlocuiţi.

Maşinăria de 5,5 miliarde de dolari, cea mai complexă şi mai mare construită vreodată, s-a supraîncălzit datorită unei îmbinări greşite a cablului care asigura legătura între doi magneţi de răcire, susţine expertul CERN, Steve Myers, potrivit dailymail.co.uk.

Acceleratorul trebuie să producă intrarea în coliziune a protonilor care circulă în sensuri inverse la o viteză apropiată de cea a luminii, provocând desprinderea unor particule elementare încă neobservate fizic până în prezent. LHC va recrea, timp de o fracţiune de microsecundă, condiţiile care prevalau în Univers imediat după Big Bang, înainte ca particulele elementare să se asocieze pentru a forma nuclee de atomi.

Mai multe articole despre:
Geneva experiment particule CERN accelerator