MENIU

Cercetătorii de la Harvard au creat o baterie cu bacterii din noroi

Foto: inhabitat.com

Oamenii de ştiinţă de la Harvard cred în puterea pământului, la propriu. O echipă a colegiului din Boston a creat bateriile microbiale (MFC), care scot energie din bacteriile ce se găsesc în sol. Dacă produsul este acceptat, bateriile prietenoase cu mediu vor putea produce energie pentru 500 de milioane de oameni din Africa.

Bateriile MFC au fost testate pentru prima oară în Tanzania, în 2008. MFC au fost formate din găleţi de două kilograme jumătate, umplute cu un anod îmbrăcat în grafit, un catod, noroi, un strat de nisip care s-a comportat ca o barieră ionică şi apă sărată, pentru electroliză.  Toate componentele au fost legate de un pupitru de management electronic. Energia rezultată este suficient de puternică pentru a alimenta un telefon mobil sau becuri LED.

În această vară, Lebone (compania formată din echipa de la Harvard) a realizat un program pilot în Namibia. Până acum, 100 de MFC au fost îngropate în pămînt şi pot produce energie pentru câteva luni pentru familiile din Namibia care nu au acces la electricitate.

Sistemul este ideal pentru dezvoltarea naţiunilor întrucât MFC este ieftin de produs, uşor de făcut şi prietenos cu mediul.