MENIU

Cercetătorii britanici au reuşit să creeze spermatozoizi umani din celule suşă embrionare

Foto: id.wikipedia.org

Cercetătorii britanici au anunţat că au reuştit să creeze spermatozoizi umani din celule suşă embrionare, o premieră care va conduce la o mai bună înţelegere a mecanismelor de feritilitate.

Echipa de la universitatea Newscastle din nord-estul Angliei, Stemm Cell Institute, condusă de profesorul Karin Nayernia, a dezvoltat o nouă tehnică care permite producerea de spermă umană în laborator folosind celule suşă embrionare purtătoare ale cromozomilor XY.

Această spermă produsă în laborator nu va fi utilizată pentru fecundarea unor ovule, deoarece legea nu autorizează acest lucru. Cercetătorii speră ca legislaţia să evolueze suficient de rapid pentru ca această tehnică să fie validată ca tratament împotriva infertilităţii masculine.

Odată tehnica perfecţionată, profesorul Nayernia consideră că va putea, în zece ani, să fie propusă, de exemplu, tinerilor care au făcut chimioterapie în copilărie şi care au rămas sterili în urma acesteia. "Este o descoperire importantă, deoarece va permite cercetătorilor să studieze în detaliu cum se formează sperma, ceea ce ar conduce la o mai bună înţelegere a infertilităţii masculine, de ce se întâmplă şi care este cauza", a declarat profesorul.  

În tehnica dezvoltată la Newcastle, celulele suşă purtătoare de cromozomi masculini au completat diviziunea celulară pentru a da naştere unor spermatozoizi funcţionali, potrivit cercetătorilor care au pus-o la punct.

În schimb, celulele purtătoare de cromozomi XX (feminini) au dat naştere unei spermatogonii, stadiu iniţial al spermatozoidului, dar nu au mers mai departe. Acest lucru dovedeşte, potrivit cercetătorilor, că cromozomul Y este indispensabil în producerea spermatozoidului.

Mai mulţi experţi şi-au exprimat deja îndoiala cu privire la faptul că echipa profesorului Nayernia a reuşit să producă spermă autentică. Potrivit lui Allen Pacey de la Universitatea Sheffield, chiar dacă celulele produse ar avea câteva trăsături genetice şi markeri moleculari de spermă, spermatozoizii umani diferenţiaţi pe deplin au o morfologie celulară specifică, un comportament şi o activitate anume care nu se găsesc în cele produse în laborator.