MENIU

Cenzură la Primăria Capitalei: o expoziţie despre dezastrul arhitectural al Bucureştilor a fost interzisă

Foto: panoramio.com

Direcţia Dezvoltare Turism din cadrul Primărie Capitalei a dat aviz negativ unei expoziţii de fotografii în Pasajul Universităţii, care prezintă alăturarea nefericită de arhitectură modernă şi veche, considerând că aceasta dă o imagine negativă a Bucureştiului.

"Expoziţia crează o imagine negativă asupra Capitalei ceea ce contrastează obiectivului direcţiei de a promova şi a dezvolta imaginea de capitală turistică europeană a municipiului Bucureşti" se arată într-un răspuns al Direcţiei Dezvoltare Turism adresat Uniunii Arhitecţilor, unul dintre organizatorii expoziţiei.

Iniţial, Administraţia Străzilor a dat aviz favorabil expoziţiei "Bucureşti: dezvoltare şi haos", iar avizul negativ a venit pe 31 octombrie, în condiţiile în care expoziţia trebuia să înceapă sămbătă, 1 noiembrie. "Prin refuzul lor, funcţionarii primăriei recunosc că noile construcţii sunt urâte, ceea ce e un mare pas înainte" a spus, miercuri, directorul executiv al Uniunii Arhitecţilor, Petre Guran, la deschiderea expoziţiei ce este amplasată la nivelul intermediar al staţiei de metrou Universitate.

Expoziţia de 22 fotografii tratează tema amplasării construcţiilor moderne în arii protejate, denunţând atât alăturările arhitecturale nefericite cât şi distrugerea Bucureştiului vechi. Construcţiile aprobate atât de primăria generală, cât şi cele de sector, încalcă regulamentele ariilor protejate, fiind mult mai înalte decât cele din jur, deşi nu ar trebui să fie cu mai mult de trei metri mai mari decât cele din jur. Totodată aceste clădiri ar trebui să respecte arhitectura zonei, ceea ce nu se întâmplă. Aceste clădiri sunt din sticlă, iar în zone protejate regulamentul de urbanism interzice suprafeţe vitrate mari.

O clădire din strada Ion Morţun, aprobată de primăria sectorului 3, reprezintă, conform organizatorilor expoziţiei, o adevărată gafă urbanistică. Clădirea este la doar 50 de centrimetri de clădirea vecină, deşi planul de urbanism general al Muncipiului Bucureşti prevede o distanţă de minim 3 metri. O altă încălcare a regulementelor de urbanism este aceea că balcoanele şi geamurilor acestei clădiri sunt deasupra construcţiei vecine.