MENIU

Cele mai grave zece dezastre naturale din istorie

Foto: http://science.discovery.com

Ne putem pregăti pentru ele, dar nu le putem preveni. De asemenea, putem să le anticipăm, dar nu le putem prognoza cu acurateţe. Dezastrele naturale sunt poate şi o lecţie dată umanităţii, dovedind că natura este stăpâna, şi nu oamenii care populează această planetă. Discovery Science a relizat un top al celor mai grave dezastre naturale din istorie.

10. Incendiul din Peshtigo, SUA - 8 octombrie 1871

Puţini au auzit despre el, însă incendiul din  Peshtigo, Wisconsim este şi la această dată cel mai mare incendiu înregistrat vreodată în Statele Unite ale Americii. A distrus peste 400.000 de kilometri pătraţi de vegetaţie şi a provocat moartea a 1.200 de oameni.

9. ''Furtuna secolului'' - 12-15 martie 1993

11 tornade, vânt extrem de puternic, zăpadă, dar şi ploi torenţiale. Toate acestea au format în 1993 ''furtuna secolului''.

Fenomenele meterologice au cuprins o mare suprafaţă a continentului american, din Cuba şi până în Canada. Pagubele provocate de furtună s-au ridicat la 6 miliarde de dolari. De asemenea, milioane de oameni au rămas fără curent electric, iar 300 de persoane şi-au pierdut viaţa. 

8. Cutremurul  din Chile - 22 mai 1960

Nu a fost cel mai distructiv sau mai letal cutremur, însă a fost cu siguranţă cel mai puternic. Cu o magnitudine de 9,5 grade, cu epicentrul în Valdivia, Chile, cutremurul din 1960 rămâne şi la această dată cel mai puternic înregistrat vreodată.

Două milioane de oameni au rămas fără locuinţe, iar 1.600 de persoane au murit (deşi unele surse estimează 5.700 de decese). Sate întregi au fost acoperite de ape după ce cutremurul a provocat valuri tsunami în zonă. Valurile uriaşe au afectat şi Hawaii unde au provocat 61 de decese, dar şi Japonia, cu 138 de decese înregistrate. 

7.  Marea ''explozie'' a naturii din 3-4 aprilie 1974

Cea mai terifiantă demonstraţie a naturii a cuprins 148 de tornade care au străbătut 13 state americane în doar 24 de ore. Peste 5.000 de oameni au fost răniţi, iar alte 330 de persoane şi-au pierdut viaţa. Fenomentul meteorologic rămâne şi la această dată cel mai puternic din istoria SUA, ţară care ocupă primul loc în lume în ceea ce priveşte numărul tornadelor de care este străbătută.

6. Pompei 79 î.Hr.

Erupţia vulcanului Vezuviu a durat o zi întreagă şi a acoperit tot oraşul cu un nor gros de cenusă. Vulcanul a rămas activ şi acum. Ultima erupţie a avut loc în 1944 şi a provocat distrugerea câtorva sate din apropiere, dar şi a mai multor avioane americane. 

4. Erupţia vulcanului Krakatoa - 26-27 august 1883

Când a erupt într-o serie de patru explozii în 1883, vulcanul indonezian Krakatoa a eliberat o cantitate de energie echivalentă cu cea a unei bombe atomice. 

Erupţia vulcanului a zguduit întreg Pacificul provocând scufundarea insulei pe care se afla. Craterul vulcanului a ajuns astfel pe fundul oceanului provocând un tsunami care a acoperit cu apă 100 de sate şi insule din apropiere.  Peste 36.000 de oameni au murit, majoritatea victime ale valurilor tsunami. 

3. Uraganul Katrina

1.800 de oameni şi-au pierdut viaţa în deja cunoscutul uragan Katrina. Peste 80% din suprafaţa  oraşului News Orleans a fost inundată. 

2. Tsunami în Oceanul Indian - 24 decembrie 2004

Totul a început cu un cutremur foarte puternic. Cu o magnitutiden de 9.1 , cutremurul din insula Sumatra a fost al treilea cel mai puternic, dar şi cel mai lung cutremur din istorie. Mişcarea telurică a durat 8 minute şi a provocat vibraţii la nivelul întregii planete de cel puţin un centimetru.

Acesta a fost însă doar începutul. Valurile tsunami provocate de cutremurul iniţial rămân cele mai distructive înregistrate vreodată. S-au răspândit în 14 ţări, au ucis aproape 230.000 de oameni şi au lăsat 1,7 milioane de persoane fără locuinţă.

1. Marele potop

Tema unei inundaţiide proporţii uriaşe apare în scrierile mai multor culturi, de la Arca lui Noe din cultura creştină şi iudaică la cultura sumeriană, indiană şi chiar în legendele americanilor nativi. Marele potop aduce mai mult a legendă: întreaga planetă a fost inundată, păcătoşii au dispărut, iar speciile ameninţate cu dispariţia. 

Cei mai muli oameni de ştiinţă tratează ideea ''marelui potop'' ca pe un simplu mit. Longevitatea acestui mit, dar mai ales prezenţa lui în istoria unor culturi atât de diferite i-a determinat pe cei de la Discovery Science să plaseze acest dezastrru natural în fruntea listei.