Cele mai amuzante gafe ale politicienilor în 2008
Politicienii români nu s-au dezmințit nici în anul 2008 și au continuat să facă gafe din cele mai variate, de la declarații bizare, atacuri personale împotriva altor politicieni, greșeli grave de protocol sau pur și simplu lipsă de experiență. Realitatea.NET a realizat o compilație cu cele mai amuzante și interesante gafe din 2008, în speranța că politicienii din 2009 vor putea învăța din greșelile trecutului. Lista nu are o ordine anume, rămâne la latitudinea dumneavoastră să stabiliți un clasament.
Nu cu foarte mult timp înainte de începerea alegerilor parlamentare, Miron Mitrea a fost prezent la o școală PSD și a făcut o declarație șocantă despre numirea lui Stolojan ca premier din partea PD-L (și pe care îl va susține odată cu realizarea alianței PSD+PC și PD-L), spunând că "în politică e important să ai şi noroc, iar eu observ că noroc o să avem pentru că l-au nominalizat pe Stolojan, iar o soluţie mai tâmpită nu puteau să găsească, dar asta e problema lor".
Fostul ministru al Educației, Cristian Adomniței a făcut obiectul mai multor gafe și bâlbe, de-a lungul mandatului său în guvernul Tăriceanu. De departe, cea mai mare necunoscută din mandatul său o reprezintă votul pe care l-a dat în Parlament, din fotoliul de deputat, pentru aprobarea legii ce prevedea mărirea salariilor profesorilor cu 50%, deși guvernul din care făcea partea era împotriva adoptării legii. Adomniței a trebuit să declare mai târziu că nu există totuși fonduri pentru aceasta majorare de salarii. Gafele ministrului Educației nu s-au oprit aici și a plecat, ca autostopist, cu un elicopter, proprietate MIRA (Minister ul Internelor și Reformei Administrative), la propria cununia civilă care avea loc la Iași. Și cum toate aceste gafe nu erau suficiente, Adomniţei a mai avut o declarație ciudată într-un interviu: "Nu m-am cerut niciodată ministru (...) Era un domeniu pe care nu-l stăpâneam, nici acum nu-l stăpânesc, dar nici nu-mi propun".
Și mandatul ministrului Afacerilor Externe, Adrian Cioroianu, a fost împânzit de greșeli, iar în 2008, până să fie forțat să îți depună demisia, a făcut trei gafe importante. Prima a fost schimbul de replici cu secretarul de stat american, Condoleezza Rice, când a lăsat-o să vorbească în fața presei, punctând discuția doar cu un ocazional „Yes , yes, of course”. A doua gafă importantă a fost lipsa sa de pe aeroport, la venirea lui George Bush pentru summit-ul NATO, iar a treia a fost o declarație făcută la Realitatea TV când a spus că „logodnica mea a fost mai vizibila decât mine”, referindu-se la prezența sa în cadrul summit-ului de la București. Ca un corolar la mandatul său, ar trebui să menționăm și faptul că a întârziat la o întrunirea cu oamenii de afaceri suedezi, unde participa și regele Suediei, Carl XVI Gustaf, încălcând grav protocolul prevăzut în aceste situații.
Theodor Stolojan a fost și el protagonistul a două situații inedite. Întâi a răspuns întrebărilor unor jurnaliști când se afla în vacanță pe litoralul românesc, anunțându-și practic intenția de fi propunerea PD-L la funcția de prim-ministru în slip, pe marginea unei piscine. O a doua situație jenantă s-a petrecut în timpul campaniei electorale când a promovat PD-L în timpul unei slujbe la o biserică ridicată de Miron Cozma, în Petroșani. Deși nu putem fi siguri că poate fi încadrată deocamdată la categoria gafe, putem menționa și faptul că a acceptat nominalizarea la funcția de prim-ministru, dar a refuzat nominalizarea câteva zile mai târziu, din motive necunoscute încă.
Corneliu Vadim Tudor face și el obiectul acestei colecții de gafe și chiar dacă președintele PRM ne-a obișnuit cu declarații șocante, una dintre afirmațiile sale din 2008 a atras atenția mai mult decât toate celelalte. În cadrul unei emisiuni de la Realitatea TV a spus că baroneasa Emma Nicholson, raportorul pentru România la Parlamentul European, ar fi primit o mită de un milion de dolari pentru a prezenta un raport favorabil României la Bruxelles.
Una dintre cele mai disputate inițiative legislative din 2008 a reprezentat-o proiectul de lege inițiat de Ioan Ghișe, care ar fi trebuit să reglementeze "ştirile pozitive" şi "ştirile negative" din cadrul jurnalelor informative de la televiziuni, într-o pondere egală. Inițiativa nu a avut succes, iar Ioan Ghișe a reușit să se facă de râs, votând împotriva propriei legi.
Mircea Geoană, președintele PSD și președintele Senatului României, a propus, în timpul campaniei pentru alegerile parlamentare, ca și parte a programului viitorului guvern, posibilitatea trimiterii unui român în spațiu și mai mult că ar fi vorbit deja la NASA.
Nici Traian Băsescu nu trecut anul fără să comită o gafă de proporții, care a generat reacții din partea statului Israelian. La întoarcerea dintr-o vizită din Siria, președintele României a susținut într-un discurs că "ţara (Siria n.r.) se învecinează cu Irakul, Libanul si Palestina", atribuindu-i involuntar statutul de ţară Palestinei.
Ultimul incident care merită să fie menţionat este cearta dintre foştii parlamentari Marius Marinescu şi Anca Constantinescu. Cei doi s-au împroşcat cu apă, în timpul unei emisiuni electorale la B1TV, incidentul ajungând chiar şi la CNN.