MENIU

Cel puţin 15 morţi în Franţa şi Spania, în urma unei furtuni de o forţă ieşită din comun

Foto: Keystone

Cel puţin 15 persoane au murit în urma unei furtuni care a afectat nord-estul Spaniei şi sud-vestul Franţei. Traficul aerian, rutier şi feroviar a fost grav afectat.

În Catalunia, în apropiere de Barcelona, patru copii au murit şi nouă au fost răniţi sâmbătă când un perete al unei săli de sport în care se aflau 20-30 de tineri s-a prăbuşit. Potrivit presei, copiii jucau baseball şi se adăpostiseră de furtună în clădirea care s-a prăbuşit.

Un bărbat de 60 de ani a murit sâmbătă la Abrera, tot în Catalunia, lovit de un copac care a căzut, iar o femeie de 52 de ani a murit vineri seară la Barcelona, strivită de un zid de cărămizi care s-a prăbuşit.

În Galicia (nord-vest), un sergent din garda civilă a murit la Burela, lovit de un copac smuls din rădăcini, în timp ce dirija circulaţia. În provincia Alicante (sud-est), un bărbat de 51 de ani a murit strivit de un zid. Un marinar dintr-un grup de şase recuperaţi cu elicopterul de pe un cargo portughez aflat în dificultate în Galicia a murit. Un angajat municipal al administraţiei parcurilor a murit în apropiere de Barcelona, iar o femeie a murit strivită de o poartă în provincia Castellon.

Circa 14.000 de locuitori din oraşul Nucia, în provincia Alicante (sud-est), au fost evacuaţi din cauza unui incendiu de pădure declanşat aparent de căderea unui stâlp electric, din cauza vântului violent. În Ţara Bascilor (nord), mai multe zeci de persoane au fost evacuate din case pentru că vântul le smulsese acoperişurile.

Numeroase pene de electricitate au afectat sute de mii de consumatori în mai multe regiuni ale Spaniei, în Ţara Bascilor, Aragon, Galicia şi Catalunia.

Rafalele puternice de vânt au provocat întârzieri şi anulări ale zborurilor pe aeroporturile Bilbao, San Sebastian, Pamplona, Santander şi Ibiza, în arhipelagul Baleare. Şi circulaţia trenurilor a fost afectată, mai ales a celor de mare viteză dintre Madrid şi Barcelona.

În Franţa, două persoane au fost ucise sâmbătă de copaci căzuţi peste maşinile lor. Un bărbat de 78 de ani a murit lovit de fragmente smulse de vânt dintr-o casă. O femeie de 78 de ani, aflată sub respiraţie artificială, a murit din cauza unei pene de curent provocată de furtună. Mai multe persoane au fost rănite în accidentele rutiere provocate de furtună.

Serviciile meteorologice franceze vorbeau despre o furtună de o amploare "ieşită din comun", care a bătut o serie de recorduri în ceea ce priveşte viteza vântului. Astfel, la Perpignan, vântul a bătut cu 184 de kilometri pe oră. Sâmbătă, opt departamente franceze erau în alertă roşie din cauza furtunii.

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a anunţat că a vizitat duminică regiunea sinistrată.

Vântul puternic a provocat sute de intervenţii ale pompierilor, în special pentru căderi de copaci şi stâlpi electrici, care au lăsat fără curent electric 1,7 milioane de case.

În Munţii Pirinei, majoritatea staţiunilor de ski au fost închise din cauza riscului de avalanşe. Circulaţia rutieră începuse să revină la normal în cursul nopţii, majoritatea interdicţiilor pentru circulaţia camioanelor, vehiculelor transportând substanţe periculoase şi vehiculelor de transport în comun fiind ridicate.

Principala problemă este alimentarea cu electricitate în departamentul Pirineii de Est, unde 223.000 de case nu aveau curent sâmbătă noapte.

Mai multe articole despre:
Spania Franţa furtuni vreme rea