MENIU

Cei şapte arestaţi din dosarul furtului de arme de la Ciorogârla au fost eliberaţi

Şapte inculpaţi în dosarul armelor furate de la Ciorogârla au fost eliberaţi

Armele au dispărut fără urmă, iar în dosar nu mai este nici un arestat. Aceasta este situaţia la aproape un an de la comiterea furtului din depozitul de arme de la Ciorogârla, după ce Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti i-a eliberat miercuri pe cei şapte inculpaţi care se aflau după gratii.

La poarta penitencirului Rahova, cei şapte inculpaţi au fost aşteptaţi de familii. Mandatele de arestare preventivă au fost înlocuite cu interdicţia de a părăsi localitatea. Cei şapte erau în arest din februarie. Alţi patru inculpaţi sunt cercetaţi în stare de libertate.

Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti a admis miercuri, în recurs, cererile de eliberare condiţionată sub control judiciar, formulate de cei şapte arestaţi în dosarul Ciorogârla. Decizia instanţei militare este definitivă.
Pe fond procesul se reia la Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti pe 11 ianuarie 2010.

Procurorii Secţiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului General au dispus, în data de 2 martie, trimiterea în judecată a 11 persoane, din care şapte în arest preventiv, pentru furt calificat, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi călcare de consemn.

Astfel, sergentul Marius Tudorache, arestat preventiv, este acuzat de furt calificat, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, călcare de consemn şi instigare la această infracţiune.

Sergent major Ionuţ Nicolae Gagea, tot arestat preventiv, este acuzat de furt calificat, iar caporalul Ion Petrică, arestat preventiv, de comiterea infracţiunii de furt calificat şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

Caporalul Cristian Radu, soldatul Nicuşor Niţă, caporal Marian Tudorache, soldat Marian Dinu (arestaţi preventiv), caporal Constantin Marian Danciu, soldat  Daniel Gugea, soldat Ştefan Stoilă, sergent Valerică Gavrilă (toţi în stare de libertate) pentru comiterea infracţiunii de călcare de consemn.

Din probele administrate pe parcursul urmăririi penale a reieşit faptul că Marius Tudorache, Ionuţ Nicolae Gagea şi Ion Petrică au sustras, prin efracţie, în noaptea de 27 spre 28 ianuarie, 62 de arme militare şi alte obiecte (accesorii armament) din depozitul UM 01895 Bucureşti, situat în incinta UM 01916 Ciorogârla, cauzând prin aceasta o perturbare deosebit de gravă a activităţii celor două unităţi militare.

Totodată, procurorii au stabilit că sergentul Marius Tudorache şi-a încălcat atribuţiile, specifice funcţiei de comandat al pazei pe care o deţinea, constând în neverificarea existenţei şi integrităţii lacătelor de la depozitul de armament, atât la luarea în primire şi predarea serviciului, cât şi la schimbarea santinelelor, neefectuarea verificărilor telefonice şi controalelor la posturile de santinelă şi neefectuarea în mod regulamentar a schimbării santinelelor. Acelaşi inculpat a determinant trei santinele, ce efectuau serviciul în noaptea de 27 spre 28 ianuarie 2009, să încalce consemnul general şi particular al postului, la luarea în primire şi părăsirea postului de santinelă.

De asemenea, s-a mai stabilit de către anchetatori că inculpaţii care asigurau paza unităţii militare şi-au încălcat atribuţiile fie prin neverificarea existenţei şi integrităţii lacătelor de la depozitul de armament pe care îl aveau în pază şi apărare, la fiecare dintre cele două intrări în postul de santinelă, fie prin părăsirea postului de santinelă fără a fi schimbaţi în mod regulamentar într-un anumit interval de timp, fie prin neexecutarea serviciului de santinelă între anumite ore.

Valoarea totală a armelor şi a obiectelor sustrase din depozitul de armament este de 34.518 lei.

Prin acelaşi act, procurorii au dispus disjungerea cauzei cu privire la persoanele cu funcţii de conducere din cadrul UM 01916 Cirogârla şi eşaloanelor superioare ce au atribuţii privind organizarea şi funcţionarea sistemului de pază al unităţii, precum şi disjungerea cauzei şi declinarea competenţei de soluţionare  în favoarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Bolintin Vale cu privire la participarea la comiterea acestui furt şi a altor persoane neidentificate şi cu privire la persoane care au calitate de deţinători sau tăinuitori a armelor şi obiectelor sustrase.

Şefii de la UM Ciorogârla, împreună cu ceilalţi militari cu funcţii superioare, care aveau atribuţii privind organizarea şi funcţionarea sistemului de pază al unităţii, vor fi cercetaţi, într-un nou dosar, disjuns din dosarul Cirorgârla, pentru beţie şi abuz în serviciu contra intereselor publice.

Mai multe articole despre:
furt arme eliberare Ciorogârla