MENIU

Cei doi români răpiţi de piraţii somalezi ar putea fi eliberaţi în cel mult 48 de ore

Foto: realitatea.net
Marinarii români răpiţi de piraţii somalezi în Golful Aden ar putea fi eliberaţi în cel mult 72 de ore

Cei doi români răpiţi de piraţii somalezi în Golful Aden ar putea fi eliberaţi în cel mult 48 de ore. Marinarii sunt sănătoşi, iar căpitanul vasului este în legătură permanentă cu armatorul. Este declaraţia făcută pentru Realitatea TV de reprezentantul companiei care deţine nava capturată. Acesta a mai declarat că se aşteaptă ca piraţii să ceară recompensă.

Marinarii, printre care se află şi doi români, nu au fost agresaţi de piraţi şi primesc apă şi mâncare.

''Ştim foarte bine că starea de sănătate a membrilor echipajului este bună şi că nimeni nu este rănit'', a precizat Andreas Fundoulis, reprezentant securitate al armatorului grec.

Armatorul grec se aşteaptă ca piraţii să ceară recompensă în schimbul eliberării.

Pe de altă parte, preşedintele sindicatului liber al navigatorilor, Adrian Mihălcioiu, susţine că vasul a fost capturat chiar în culoarul de securitate. Potrivit lui Mihălcioiu, nava se afla pe cordonul de securitate, moment în care o ambarcaţiune rapidă s-a apropiat şi a deschis focul, piraţii reuşind să urce la bord şi să preia controlul. Mai mult, în zonă se afla şi o fregată din Marea Britanie care a asistat la tot evenimentul fără să intervină.â

"Nava era pe culoarul de securitate. Din acest culoar nava a fost răpită de către o ambarcaţiune rapidă cu piraţi înarmaţi la bord. Au deschis focul. O fregată britanică era foarte aproape de eveniment, la trei mile marine depărtare, nu ştiu de ce nu s-a intervenit. Nu ştiu  de ce abia după ce piraţii au urcat la bord şi l-au ameninţat pe comandantul român, s-au apropiat şi ei şi au mers o perioadă în paralel cu nava", a declarat Mihălcioiu.

Cel mai probabil, echipajul mineralierului a fost păcălit de faptul că piraţii iau în bărci femei şi copii, se dau drept refugiaţi şi cer mâncare sau haine.

''Chiar şi fregata britanică, care i-a văzut când se apropiau, nu cred că s-a gândit că aceştia erau piraţi'', a declarat Dorel Onaca, preşedinte ARSVOM.

Cargobotul MV Saldanha, sub pavilion maltez, a fost capturat de rebeli, în Golful Aden, pe 22 februarie. Comandantul vasului este Adrian Hududui, din Braşov, iar la bord se află şi Marian Strâmbeanu, din Constanţa.

Mai multe articole despre:
marinari navă piraţi somalezi rapiţă