MENIU

Cei doi medici israelieni reţinuţi de la clinica Sabyc lucrau fără autorizaţie, potrivit DIICOT

Foto: gandul.info

Medicii Levit Natan şi Ziskind Genia, de la clinica Sabyc, reţinuţi, marţi, în dosarul de trafic de ovule, practicau medicina pe teritoriul României fără permis de muncă, fără autorizaţie sanitară şi fără acordul Colegiului Medicilor, potrivit unui comunicat al DIICOT remis, miercuri, agenţiei NewsIn.

Cei doi medici au fost reţinuţi, pentru 24 de ore, de către procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Bucureşti pentru săvărşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, organizarea traficului de celule de origine umană în scopul obţinerii unui folos material şi exercitarea fără drept a unei profesii.

Astfel, cei doi israelieni, în calitate de specialişti în aplicarea tehnicilor de reproducere asistată, au sprijinit ilegalităţile desfăşurate în cadrul clinicii private din Bucureşti în scopul obţinerii de sume consistente de bani, prin încălcarea prevederilor legale care reglementează procedura prelevării şi transplantului de organe, ţesuturi şi celule de origine umană în scop terapeutic.

DIICOT precizează că, fără implicarea acestora în găsirea de clienţi doritori de a beneficia de fertilizarea in vitro, traficul - "cumpărarea/vânzarea"- de ovocite realizată în România de cei trei inculpaţi deja arestaţi preventiv nu ar fi avut finalitatea urmărită, adică aceea a obţinerii de importante beneficii materiale. De altfel, cei doi medici recomandau diverşilor beneficiari ai clinicii, de obicei femei din Israel, să recurgă la serviciile clinicii Sabyc în vederea efectuării de fertilizări in vitro.

De asemenea, procurorii au stabilit că Levit Natan şi Ziskind Genia au câştigat mai multe sume de bani în cuantum de aproximativ 4000 - 5000 euro cu ocazia unei deplasări în România. Conform evidenţelor intrare şi ieşire din şi în România, în ultimii 6 ani, cei doi au călătorit împreună, lunar, pe ruta Israel-România, deplasându-se în weekend, când desfăşurau activitate medicală la clinica Sabyc.

Tot în acest interval de timp a rezultat, din probele administrate, că ilegalităţile acestora nu erau numai de natură medicală, medicii ocupându-se în România atât de fertilizare in vitro, cât şi de recoltare de la donatoarele românce a ovocitelor, intrând astfel în contact direct cu învinuitele cercetate pentru trafic de celule.

Din aceste considerente s-a apreciat că în cauză se impune înlocuirea măsurii obligării de a nu părăsi ţara cu o măsură privativă de libertate şi prin ordonanţele emise de procuror, la data de 28 iulie 2009 s-a dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a celor doi medici.

Procurorii DIICOT au propus Tribunalului Bucureşti arestarea preventivă a inculpaţilor pentru 29 de zile. La realizarea acţiunii, procurorii DIICOT au fost sprijiniţi de ofiţeri şi lucrători din cadrul D.G.I.P.I., S. R.I., D.C.C.O. (Serviciul Trafic Persoane), B.C.C.O. Bucureşti şi Jandarmeriei.

Cercetările continuă pentru stabilirea întregii situaţii de fapt şi depistării tuturor persoanelor implicate în activitatea infracţională, se mai arată în comunicatul DIICOT.

Mai multe articole despre:
trafic DIICOT clinică ovule ovocite Sabyc