MENIU

Cei cu studii medii, pensionarii şi membrii minorităţilor au votat pentru PCRM, arată un studiu

Foto: RTV

Pensionarii, persoanele cu studii medii şi reprezentanţii minorităţilor din Republica Moldova au votat pentru comunişti (PCRM) la scrutinul parlamentar, în timp ce tinerii cu studii superioare au preferat PL şi PLDM, a constatat un institut citat de Jurnal de Chişinău.

Directorul Institutului IMAS INC, Doru Petruţi, a declarat în cursul unui seminar intitulat "Exit-poll în alegerile parlamentare 2009. Pentru transparenţa procesului electoral" că sondajele realizate înainte de scrutinele din 5 aprilie şi 29 iulie arată că lucrurile nu s-au schimbat foarte mult în preferinţele alegătorilor. 

Astfel, pentru PL şi PLDM votează persoane tinere cu studii superioare, de etnie majoritară sau cele care se identifică ca fiind români şi care locuiesc în zonele urbane. Pentru AMN şi PD votează preponderent persoane de vârstă medie, din mediul rural.

Petruţi a subliniat PCRM a reuşit să atragă de partea sa 31,4 % dintre alegătorii care s-au decis în ultima zi cu cine să voteze, în comparaţie cu 42% în aprilie.

De asemenea, 18% dintre persoanele care s-au hotărât pe cine vor alege în ultima lună dinainte de scrutin au votat pentru PLDM, 13% pentru PL, 8% pentru AMN, iar către PD s-au orientat 23%.

"PRCM câştigă pe toate segmentele socio-demografice, singura excepţie fiind elevii şi studenţii, care optează pentru PL şi PLDM", a încheiat Petruţi.

Mai multe articole despre:
Republica Moldova studiu alegători PCRM alegri