MENIU

Cehia a preluat la 1 ianuarie preşedinţia semestrială a UE

Foto: Realitatea TV

Cehia a preluat joi de la Franţa preşedinţia semestrială a Uniunii Europene, într-un moment în care problemele par să se acumuleze, cea mai recentă fiind o iminentă criză a gazului cu Rusia.

După luni de pregătiri, Cehia, fostă ţară comunistă devenită membră UE în 2004, este gata pentru testul de anduranţă pe care îl vor reprezenta următoarele şase luni, a declarat vicepremierul ceh Alexandr Vondra, la finalul unei ultime şedinţe organizatorice de săptămâna trecută.

Cehii s-au străduit în ultimele săptămâni să calmeze temerile că nu vor face faţă la cârma unei Uniuni în plină criză economică şi instituţională, după o preşedinţie franceză care a ridicat ştacheta şi cu dublul handicap de a nu face parte din Zona euro şi de a nu fi ratificat Tratatul de la Lisabona.

Următoarele şase luni nu se anunţă prea uşoare pentru premierul liberal Mirek Topolanek, în contextul în care imaginea ţării sale la Bruxelles este afectată de poziţiile eurosceptice ale şefului statului, Vaclav Klaus, iar Nicolas Sarkozy a amplificat în ultimele luni dimensiunea preşedinţiei UE.

Praga şi-a ales ca prioritate principală securitatea energetică şi urmăreşte îndeaproape ultimele evoluţii în războiul gazului dintre Moscova şi Kiev. Securitatea energetică figurează pe agenda primei întâlniri informale a miniştrilor de externe ai Uniunii Europene, care va avea loc în 8 ianuarie la Praga şi va fi prima organizată de preşedinţia cehă, la o zi după o serată de inaugurare.

În pofida tensiunilor generate de desfăşurarea scutului antirachetă american pe teritoriul lor, cehii intenţionează să organizeze şi un summit UE-Rusia în prima jumătate a anului 2009.

Mai multe articole despre:
Cehia preşedinţie U.E.