Ceferiştii de la Regionala Bucureşti au reluat lucrul, Regionala Constanţa rămâne în grevă
Ceferiştii de la Regionala Bucureşti au reluat munca după un protest spontan care a început la ora 10.00, însă rămân în grevă angajaţii de la CFR Infrastructură, regionala Constanţa, a declarat liderul de sindicat al Federaţiei Mişcare Comercial, Gheorghe Popa. Angajaţii CFR Infrastructură au declanşat greva din cauza neachitării integrale a salariilor.
"La regionala Bucureşti s-a reluat lucrul, după ce au intrat pe cardurile salariaţilor banii de avans", a declarat Popa. Potrivit liderului de sindicat greva spontană a angajaţilor de la CFR Infrastructură a afectat 15-16 trenuri, dintre care cinci trenuri ar fi trebuit să plece din Gara de Nord.
"Banii de avans trebuiau plătiţi oamenilor până pe 30 mai. Conducerea
companiei feroviare ne-a spus că a depus marţi la bancă fondurile
necesare pentru achitarea integrală a avansului pentru angajaţii a
patru regionale, printre care şi Regionala Bucureşti. Banii nu au
intrat pe carduri până azi (miercuri, n.r) din cauza unor probleme
tehnice ale băncii", a declarat Popa.
Reprezentanţii CFR S.A au declarat că marţi au fost depuşi la bancă
banii necedari achitării avansului pentru angajaţii regionalelor
Bucureşti, Iaşi, Cluj şi Braşov. Până la declanşarea protestului
spontan, salariaţii de la CFR Infrastrutură încasaseră doar jumătate
din avans, respectiv 25% din întregul salariu. Potrivit sindicaliştilor
ceferiştii care ţin de celelalte regionale, respectiv Timişoara,
Craiova, Galaţi şi Constanţa, ar trebui să-şi primească avansul
integral până joi.
Sindicaliştii anticipează probleme şi la plata lichidării. "Lichidarea trebuie achitată până pe 15 iunie, însă nu avem garanţia că vor fi efectuate plăţi. Situaţia este, însă şi mai gravă la CFR Marfă", a declarat Popa.
Ultimul protest spontan al angajaţilor CFR, a avut loc la sfârşitul lunii martie. Peste 1.000 de oameni s-au strâns în Gara de Nord la o şedinţă a sindicatelor, supăraţi că şi-ar putea pierde locul de muncă. Acolo au venit şi directorii celor trei structuri CFR care au făcut planul de restructurare a Căilor Ferate în care se prevede disponibilizarea a 12.000 de oameni.
Pe 30 aprilie sindicatele din CFR au ieşit iar în stradă. Aproape 10.000 de angajaţi CFR au mărşăluit pe traseul Gara de Nord - Piaţa Victoriei. Potrivit programului de restructurare al Ministerului Transporturilor, reducerea de personal se va face prin desfiinţarea unor subunităţi şi restrângerea activităţii pe anumite segmente.