MENIU

Cea mai lungă şi cea mai frumoasă mustaţă au fost alese la Sfântu Gheorghe

Foto: RTV
20 de secui tradiţionalişti s-au bătut în mustăţi

Organizatorii Zilelor municipiului Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna, au ales, duminică seara, "cea mai lungă mustaţă", care măsoară 26 de centimetri, câştigătorul concursului fiind un harghitean în vârstă de 66 de ani.

Concursul de mustăţi a avut loc pe o scenă amplasată în centrul oraşului, pe care au urcat aproape 20 de mustăcioşi. Cu mustăţile lungi, răsucite sau stufoase, participanţii au fost analizaţi de un juriu din care făcea parte şi preşedintele Asociaţiei Mustăcioşilor din Ungaria, Gulyas Laszlo, el însuşi în mustăcios veritabil. Concursul de mustăţi s-a axat pe două părţi - una în care era premiată cea mai lungă mustaţă şi alta care căuta cea mai frumoasă.

Câştigătorul la cea mai lungă mustaţă a fost Zsigmond Mihaly (66 de ani), din Tuşnad Băi, Harghita, care are o mustaţă de peste 26 de cm. El a povestit că prima dată şi-a lăsat mustaţă la vârsta de 14 ani, dar pe parcursul anilor a mai tăiat-o. În ultimii doi ani însă, mustăciosul nu s-a atins de podoaba sa şi a crescut-o până la mai bine de 26 de cm. Nu neagă însă că ar tăia-o dacă ar pierde un pariu, aşa cum s-a mai întâmplat în trecut. Cea mai frumoasă mustaţă a avut-o Haroly Erno (61 de ani), din comuna covăsneană Zăbala.

"Niciodată nu am tăiat-o, de 40 de ani o am, o îngrijesc zi de zi, arată mândria bărbatului", a spus posesorul celei mai frumoase mustăţi. Dintre concurenţi nu a lipsit preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, care s-a mândrit cu mustaţa sa pe care o are de câţiva ani şi care a avut ideea organizării acestui concurs.

Tamas Sandor a povestit că, acum aproximativ opt ani, pe când se afla la o şedinţă de composesorat, un om, poreclit Ignat mustăciosul, i-a spus că mustaţa care nu se vede din spate nu e mustaţă, cuvinte care i-au rămas în minte."Rezultatul e cel care se vede", a afirmat Tamas arătând spre mustaţa sa. Mustaţa preşedintelui CJ Tamas Sandor a atins cea mai mare lungime de 20 de centimetri şi este una răsucită, tipic secuiască.

Câştigătorul celei mai lungi mustăţi va participa în data de 23 mai la concursul naţional de mustăţi din Ungaria. Totodată, preşedintele CJ a mai înmânat şi câteva cărticele despre mustăţi, despre felul şi modul de îngrijire a acestora.