MENIU

CE "va face tot posibilul" pentru a continua plăţile la împrumutul acordat României

Foto: money.ro

Comisia Europeană "va face tot posibilul" ca să continue plăţile în cadrul acordului de împrumut cu România, a declarat miercuri seară Fabienne Ilzkowitz, reprezentantă a Comisiei Europene, după discuţiile de la Ministerul Finanţelor.

În cadrul acordului de finanţare de 20 miliarde euro între România şi instituţiile internaţionale, Comisia Europeană contribuie cu 5 miliarde euro într-o perioadă de doi ani, sumele fiind destinate acoperirii deficitului bugetar.

Bruxelles-ul a eliberat deja prima tranşă, de 1,5 miliarde euro, în luna iulie, iar în acest an mai este programată încă o tranşă, de 1 miliard euro.

În 20 octombrie, purtătorul de cuvânt în cadrul Direcţiei Generale pentru afaceri economice şi financiare, Amelia Torres, spunea că următoarea tranşă din împrumutul acordat de CE ar trebui achitată în ultimul trimestru al anului 2009.

"Acest lucru se poate întâmpla numai dacă sunt întrunite toate condiţiile, inclusiv bugetul pentru 2010, care respectă angajamentele asumate prin programul de reformă economică şi consolidare fiscală", preciza oficialul Comisiei Europene.

Vineri, CE a reafirmat, într-un comunicat, că "îndeplinirea acestor condiţii (de către România n.r.) reprezintă o cerinţă obligatorie pentru acordarea sumei de 1 miliard de euro, fonduri UE".

CE a menţionat că "dacă va fi necesar, va fi organizată o nouă misiune după formarea noului guvern".

FMI a acordat României primele două tranşe din pachetul de asistenţă financiară negociat, în valoare totală de 6,6 miliarde euro, a treia fiind programată pentru decembrie. Acordarea tranşei depinde însă, ca şi în cazul împrumutului de la CE, de respectarea condiţiilor fixate în acord.
Mai multe articole despre:
FMI CE FMI România împrumut FMI