MENIU

Ce trebuie să mănânci pentru a te bronza repede și uniform. Care este secretul unui bronz ideal

Ce trebuie să mănânci pentru a te bronza rapid și uniform. Alimente care conțin beta-caroten. Ce alte beneficii au acestea.

Beta-carotenul este un nutrient esential din familia carotenoizilor, cunoscut pentru rolul sau benefic in sanatatea ochilor, a pielii si a sistemului imunitar. Este adesea asociat cu fructele si legumele de culoare portocalie sau galbena, precum morcovii, dovleacul si ardeii.  

Ce beneficii are Beta-Carotenul

Beta-carotenul este un puternic antioxidant care ajuta la protejarea celulelor impotriva deteriorarii provocate de radicalii liberi, dupa cum arata dovezile. In organism, acesta se converteste in vitamina A, esentiala pentru o vedere sanatoasa, o piele radianta si un sistem imunitar puternic. Consumul regulat de beta-caroten prin alimentatie poate contribui la reducerea riscului de boli cronice, cum ar fi bolile de inima si cancerul.

Sprijina o sarcina sanatoasa. Vitamina A este cruciala in timpul sarcinii si alaptarii, ajutand la dezvoltarea sanatoasa a fatului si la maturizarea plamanilor. De asemenea, este esentiala pentru imunitatea sugarilor si copiilor mici. Conform cercetarilor, femeile insarcinate ar trebui sa creasca aportul de vitamina A cu 40%, iar cele care alapteaza cu 90%. Este recomandat sa obtina beta-caroten din fructe si legume galbene si portocalii, sub supravegherea unui medic daca sunt necesare suplimente.

Porumbul fiert menține sănătatea ochilor. Ce alte beneficii mai are

Protejeaza pielea si ochii. Beta-carotenul ajuta la prevenirea eritemului indus de UV si poate proteja pielea impotriva arsurilor solare, desi nu inlocuieste protectia solara. In plus, beta-carotenul si antioxidantii pot incetini progresia degenerescentei maculare legate de varsta, prevenind stresul oxidativ ce afecteaza retina. O combinatie de antioxidanti dietetici, inclusiv beta-caroten, poate reduce riscul de degenerescenta maculara.

Imbunatateste sanatatea respiratorie. Consumul de fructe bogate in beta-caroten poate imbunatati functia respiratorie si pulmonara, reducand simptomele respiratorii.

Imbunatateste functia creierului. Beta-carotenul poate combate stresul oxidativ, reducand riscul declinului cognitiv. Consumul pe termen lung de fructe si legume colorate este cel mai eficient pentru prevenirea declinului cognitiv.

Poate lupta impotriva cancerului pulmonar. Studiile sugereaza ca beta-carotenul poate reduce riscul de cancer pulmonar, mai ales in cazul unei diete bogate in fructe si legume. Totusi, suplimentele de beta caroten nu sunt recomandate pentru fumatori sau cei expusi la azbest fara supravegherea medicului.

Poate lupta impotriva bolilor de inima. Desi suplimentele de beta caroten nu s-au dovedit eficiente in prevenirea bolilor cardiovasculare, consumul de alimente bogate in antioxidanti este recomandat pentru beneficiile lor generale asupra sanatatii inimii.

Alimente care conțin Beta-Caroten


Morcovii: Celebri pentru continutul lor ridicat de beta-caroten, morcovii sunt o optiune excelenta pentru a obtine acest nutrient esential. Consumati-i cruzi sau gatiti pentru a maximiza absorbtia beta-carotenului.


Dovleacul: Fie ca este vorba de dovleacul de Halloween sau de cel pentru gatit, dovleacul este o alta sursa bogata de beta-caroten. Puteti gati dovleacul sau chiar sa-l adăugati in smoothie-uri pentru o doza rapida de nutrienti.

Fructele de sezon care distrug candida și ajută în cazul tulburărilor gastrointestinale. Beneficiile lor nu se opresc aici

Ardeii galbeni si portocalii: Acesti ardei sunt nu doar deliciosi, dar si o sursa excelenta de beta-caroten. Adaugati-i in salate, tocanite sau consumati-i cruzi pentru a va bucura de beneficiile lor nutritive.


Spanacul si kale: Desi nu sunt de culoare portocalie, spanacul si kale contin beta-caroten in combinatie cu alti nutrienti benefici. Includeti-le in dieta dumneavoastra pentru un aport suplimentar de beta-caroten si vitamine esentiale.

 

 

sursa: sfat naturist