MENIU

Ce sunt firmele dispuse să facă pentru a fenta impozitul forfetar

Foto: standard.ro

Firmele din retail şi turism, până la cele din industria hotelieră sau din cea a mobilei pregătesc strategii pentru a evita noul impozit forfetar, impus de Ministerul Finanţelor şi plănuiesc transferul activităţilor pe PFA sau chiar lichidarea businessului şi mutarea lui într-o ţară cu o fiscalitate mai blândă, potrivit datelor centralizate de Business Standard.

Consultanţii în afaceri spun că societăţile cu pierderi sau cu profit zero îşi vor reduce veniturile impozabile, tăind mai puţine facturi, vor raporta cifre de afaceri mai mici, iar unele dintre microîntreprinderi vor fi închise şi îşi vor transfera activitatea pe persoană fizică autorizată. Impozitul ce urmează sa intre în vigoare de la 1 mai va fi plătit de către orice firmă din România, indiferent de domeniul de activitate.

Excepţie fac doar societăţile din sectorul de producţie, din industrie şi agricultură.

Alte metode pentru a evita impozitele, mai ales într-o perioadă de criza ce se acutizează pe zi ce trece, se referă la transferul sediului social şi al activităţii în alte ţări, precum Ungaria sau Bulgaria (ţară cu o cotă unică de 10%).

De altfel, majoritatea consultanţilor se aşteaptă ca firmele să facă disponibilizări tocmai pentru a diminua din costurile cu plata contribuţiilor de asigurări sociale şi pentru a putea plăti acest impozit. Citeşte mai mult în Bussines Standard

Mai multe articole despre:
turism retail PFA impozit forfetar