MENIU

CE închide procedura de infringement împotriva României pentru numărul unic 112

Foto: europa.eu

Comisia Europeană a închis joi procedura de încălcare a Tratatului UE - infringement - pentru numărul de urgenţă 112, după ce identificarea apelanţilor de pe telefoane mobile a devenit operaţională în România.

Cazul României fusese trimis Curţii Europene de Justiţie (CEJ) la 18 septembrie, deoarece identificarea apelanţilor de pe telefoane mobile nu putea fi efectuată de către serviciile de urgenţă. CE hotărâse însă suspendarea cu trei luni a acţiunii de trimite a dosarului la CEJ pentru a da o ultimă şansă României să remedieze situaţia.

Bulgaria se afla într-o situaţie similară, deşi în această ţară problema era diferită, numărul 112 neputând fi apelat de pe întreg teritoriul.

"Mă aştept ca autorităţile bulgare şi române să trateze cu seriozitate numeroasele angajamente politice pe care le-au luat în legătură cu garantarea funcţionării complete a serviciului 112. Termenul limită pentru ca serviciul 112 să devină complet funcţional în aceste state a fost 1 ianuarie 2007, astfel încât decizia luată astăzi (joi, 18 septembrie, n.r.), de a deferi ambele ţări Curţii de Justiţie, va fi pusă în aplicare fără întârziere, dacă, până la sfârşitul anului, se iveşte cea mai mică îndoială că legislaţia comunitară nu este respectată", a declarat comisarul Viviane Reding.

Comisia a închis joi şi cazul împotriva Bulgariei, unde numărul de urgenţă 112 "a devenit înainte de Crăciun pentru prima oară apelabil de pe orice telefon", se arată în comunicatul CE.

De asemenea, Slovacia, care a pierdut la CEJ cazul intentat de CE privind numărul 112, are acum servicii funcţionale de identificare a apelantului, determinând executivul european să închidă cazul.