MENIU

CE încearcă să evite consecinţele economice ale gripei porcine

Foto: revistafucsia.com

Comisia Europeană a recomandat luni îndepărtarea oricărei măsuri nejustificate pentru combaterea gripei porcine, fiind preocupată să evite transformarea crizei sanitare într-una economică, relatează AFP.

În cursul unei dezbateri din Parlamentul European (PE), Comisarul European pentru Sănătate, Androulla Vassiliou, a invitat ţările membre să "coopereze pentru a nu lua decât măsurile justificate de dovezi". "Este esenţial pentru a evita ca această criză sanitară să devină şi una economică", a subliniat ea.

"Situaţia este gravă, dar nu trebuie să cedăm panicii", a conchis comisarul european, subliniind că UE "a instituit sisteme pentru a răspunde în mod eficient şi colectiv" la această criză.

La reuniunea de joi de la Luxemburg, ţările UE şi-au luat angajamentul de a coopera îndeaproape pentru a combate o probabilă pandemie de gripă porcină, fără a lua pentru moment decizii spectaculoase, precum suspendarea zborurilor spre Mexic, aşa cum ceruse Franţa.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) evalua luni la peste o mie numărul de cazuri de gripă porcină confirmate în 20 de ţări şi nu preconiza pentru moment ridicarea nivelului de alertă la 6, ultima treaptă şi cea corespunzătoare stării de pandemie.

Unele ţări au decretat embargouri asupra cărnii de porc din Mexic şi alte ţări afectate de virusul A (H1N1). Rusia a extins luni interdicţia asupra importurilor de carne din cauza gripei porcine la produsele provenite din Spania, Canada şi mai multe state americane.

Criza gripei porcine are consecinţe şi asupra transportului aerian, provocând scăderea drastică a cererii de zboruri spre Mexic.

Mai multe articole despre:
CE gripă porcină