MENIU

CE elimină din 2012 comisioanele pentru plata facturilor prin intermediul băncilor

foto: newrulesofinvesting.com

Europenii vor putea efectua începând cu 2012 viramente bancare fără plata unor comisioane, în ţara lor sau în altă ţară membră a Uniunii Europene, au anunţat marţi autorităţile europene, scrie AFP.

Această liberalizare este unul din elementele cheie ale implementării Spaţiului unic pentru plăţi în euro (SEPA), care a fost lansat anul trecut. 

Unii reprezentanţi ai industriei bancare cer ca plata comisioanelor să continue, pentru plăţile transfrontaliere, invocând costurile pe care băncile trebuie să le suporte. Însă Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană au clarificat marţi situaţia, după ce au anunţat că nu se vor mai plăti comisioane pentru astfel de plăţi, începând cu 2012. 

De asemenea, băncile nu vor putea percepe comisioane chiar dacă clienţii comit o greşeală în efectuarea unei plăţi. Pentru plăţile naţioanle se percep comisioane în şase din cele 27 de state membre ale UE. Spre exemplu, în Franţa se percepe un comision mediu de 12 eurocenţi, în Portugalia 23 de eurocenţi şi în Italia 25 de eurocenţi.