MENIU

CE deblochează 115 milioane de euro din fondurile europene pentru Bulgaria

Foto: pwsmoney.com

Comisia Europeană a anunţat deblocarea a 115 milioane de euro din fondurile europene pentru Bulgaria, blocate de aproape un an din cauza suspiciunilor de corupţie, relatează AFP. Circa 465 milioane de euro din fondurile destinate Sofiei rămân blocaţi în continuare.

"Decizia de astăzi este rezultatul unei activităţi aprofundate a autorităţilor bulgare împreună cu serviciile mele", a spus comisarul pentru politică regională, Danuta Hubner. "Acest lucru marchează un pas pozitiv spre normalizarea transmiterii de fonduri europene Bulgariei", a subliniat ea.

Potrivit Die Welt de luni, deblocarea banilor vine ca un bonus neaşteptat pentru premierul socialist Serghei Stanişev, înainte de alegerile generale de la 5 iulie, care, potrivit sondajelor, vor fi câştigate de GERB, popularul partid al primarului Sofiei, Boiko Borisov.

CE a blocat în iulie 2008 circa 800 milioane de euro din fondurile pentru Bulgaria, dintre care 220 milioane au fost pierdute definitiv. Puţin peste 100 de milioane de euro vizau fondurile regionale atribuite unor proiecte rutiere gestionate de Agenţia naţională de infrastructuri rutiere, al cărei director a fost suspectat că a favorizat un membru al familie sale pentru un contract. Aceste fonduri au fost deblocate.

Mai multe articole despre:
UE corupţie Bulgaria fonduri decizie suspiciuni