MENIU

CE anunţă că Ucraina a ajuns la un acord cu instituţiile internaţionale pentru plata gazului

foto: Wikipedia

Instituţiile financiare internaţionale şi Comisia Europeană au ajuns la un acord cu Ucraina pentru a ajuta această ţară să plătească facturile la gazul rusesc pentru a-şi umple rezervoarele, a anunţat vineri Comisia.

Ucraina trebuie să îşi umple depozitele de gaz în timpul ierii, în perpectiva sezonului rece. Gazul din aceste depozite va permite asigurarea tranzitului celui cumpărat de ţările europene de la Rusia.

Acordul este destinat să le dea acorda garanţii europeanilor, îngrijoraţi de o posibilă întrerupere a aprovizionării cu gaz în această iarnă, în condiţiile în care un sfert din gazul consumat în UE provine din Rusia, iar 80% din el tranzitează Ucraina.

O echipă de experţi ai Comisiei Europene şi din companiile energetice europene urma să meargă săptămâna aceasta în Kiev pentru a verifica ce capacităţi de stocare are Ucraina.

"Sunt foarte mulţumit că s-a ajuns la un acord politic cu Ucraina pentru reforma sectorului gazului, care deschide calea către ajutoare financiare de la instituţiile financiare internaţionale pentru Ucraina", a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

"Acordul ar urma să aducă stabilitatea necesară pentru a reduce semnificativ riscul unei noi crize a gazului între Ucraina şi Rusia şi să asigure securitatea aprovizionării pe care statele membre (UE - n.red.) şi consumatorii noştri o aşteaptă", a adăugat el. 

Acordul va permite obţinerea unei finanţări de până la 800 de milioane de dolari (circa 570 de milioane de euro) din partea Băncii Mondiale şi a Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) în octombrie 2009, a explicat un purtător de cuvânt al CE.

 

Mai multe articole despre:
Rusia Ucraina gaz Comisia Europeană plăţi