Ce a câştigat România în urma procesului cu Ucraina de la Haga
România a câştigat drept de exploatare pe 9.700 de kilometri pătraţi, adică 79,34% din aria de 12.000 de kilometri pătraţi asupra căreia avea pretenţii.
"În această zonă sunt estimate a fi aproximativ 70 de miliarde de metri cubi de gaz şi 12 milioane de tone de petrol", a explicat reprezentatul României la CIJ, Bogdan Aurescu, care a apreciat că soluţia CIJ este un succes al aplicării dreptului internaţional, iar caracterul corect şi echitabil al acesteia nu poate fi pus sub semnul întrebării.
"Este o soluţie avatajoasă pentru România care a susţinut permanent o formulă de delimitare conformă cu dreptul internaţional şi o soluţie echitabilă avantajoasă şi pentru Ucraina", a mai spus Aurescu care a apreciat că acesta este finalul unui diferend complicat care a presupus 34 de runde de negocieri.
Obţinerea unei linii echitabile, clare, nesusceptibile de interpretări care deschide accesul la resursele de hidrocarburi din zonă reprezenta obiectivul României în această speţă, obiectiv ce a fost atins, conform lui Aurescu. El a reafirmat că ţara noastră va respecta hotărârea Curţii.
"Este o linie obţinută prin aplicarea metodei aplicată de Curte în mod constant în jurisprudenţa sa. Este o linie care a ţinut seama de dreptul internaţional aplicabil aşa cum a fost acesta ajustat în funcţie de contextul geografic particular al zonei în care a avut loc delimitarea", a mai declarat Bogdan Aurescu în opinia căruia soluţia Curţii este cea care exprimă adevărul juridic cu privire la soluţia corectă în acest caz.
Aurescu a subliniat că soluţia dată marţi de Curte este mai avantajoasă decât cea care ar fi fost obţinută prin negociere şi consideră că este un succes diplomatic important pentru România.