CCR: Stocarea tuturor datelor legate de convorbirile telefonice nu este legală
Curtea Constituţională a decis vineri, că stocarea şi divulgarea de către companiile de telefonie a informaţiilor despre locul unde se află o persoană sau a identităţii celui cu care vorbeşte încalcă Constituţia.
Legea care stârnit atâtea controverse prevede reţinerea anumitor date de către companiile de telefonie mobilă ,timp de 6 luni. Potrivit legii, \"furnizorii de reţele publice de comunicaţii şi furnizorii de servicii de comunicaţii au obligaţia ca, la solicitarea autorităţilor competente, să transmită acestora de îndată datele reţinute \"
Acest act normativ a fost contestat de o organizaţie neguvernamentală la Curtea Constituţională. S-au invocat mai multe deficienţe, iar instanţa a decis.
Locaţia persoanei care vorbeşte la telefonul mobil, persoana cu care aceasta discută şi tipul aparatului folosit sunt date confidenţiale. Curtea Constituţională a stabilit că încălcarea acestor norme, stocarea acestor date, aduce atingere vieţii private dar şi secretului corespondenţei.
Companiile de telefonie mobilă invocă însă arhivarea unor date conexe convorbirii telefonice.
Fără să arate în concret în ce constau aceste date conexe, lasă loc de interpretare, lasă posibilitatea organelor care aplică prevederile acestei legi să ia măsuri discreţionare
Juriştii spun că existenţa unei anchete penale este singura justificare pentru care Poliţia sau Parchetul pot cere acces la date de asemenea natură. Anchete celebre precum fuga lui Omar Hayssam din ţară sau dosarul privind furtul armelor de la Ciorogârla au fost finalizate abia după ce procurorii au avut acces la informaţii legate de locul unde se aflau anumite persoane.