CCR a amânat dezbaterile privind modificările aduse Legii prin care preşedintele Senatului devine vicepreşedintele CSAT
Curtea Constituţională a amânat, miercuri, pentru a doua oară, pentru 7 iulie, sesizarea liberalilor privind modificările aduse Legii CSAT, prin care preşedintele Senatului devine vicepreşedinte al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.
Curtea Constituţională trebuia să dezbată, iniţial, sesizarea PNL, în data de 3 iunie, dar, la acel termen, discuţiile s-au amânat pentru miercuri.
Sesizarea a fost depusă pe 12 mai, iar liberalii susţin că ordonanţa de urgenţă prin care preşedintele Senatului devine vicepreşedinte al CSAT, adoptată, pe 4 mai, de Senat, este neconstituţională, pe motiv că afectează regimul uneia dintre instituţiile fundamentale ale statului.
Liberalul George Scutaru a anunţat, pe 5 mai, că PNL a strâns numărul necesar de semnături şi a definitivat textul unei sesizări către Curtea Constituţională privind neconstituţionalitatea Ordonanţei, liberalii întârziind depunerea efectivă doar pentru că au aşteaptat ca legea să fie semnată de preşedintele Camerei Deputaţilor pentru a se declanşa termenul regulamentar de depunere a sesizărilor către Curtea Constituţională.
PNL consideră că ordonanţa care îl transformă pe preşedintele Senatului în vicepreşedinte al CSAT este "aberantă" şi menită să dea satisfacţie unei singure persoane, Mircea Geoană.
De asemenea, liberalii consideră că Ordonanţa încalcă principiul separaţiilor puterilor în stat, având în vedere că textul fundamnetal stabileşte clar natura juridică a CSAT, autoritate a administraţiei publice centrale, autonomă faţă de Guvern, prezidată de preşedintele României şi supusă controlului parlamentar.
Devenind membru al CSAT, preşedintele Senatului devine şi co-participant la deciziile Consiliului, dar şi cenzor al acestora, din calitatea sa de lider al Parlamentului. "Prin această modificare, rolul fundamental ce revine Parlamentului în cadrul democraţiei constituţionale în conformitate cu principiul separaţiei şi echilibrul puterilor este puternic diminuat", se arată în textul sesizării.
Potrivit liberalilor, ordonanţa încalcă şi condiţiile în care Guvernul poate emite ordonanţe, având în vedere că actul privind introducerea în componenţa CSAT a funcţiei de vicepreşedinte rezervată preşedintelui Senatului afectează regimul uneia dintre instituţiile fundamentale ale statului.
Plenul Senatului, cameră decizională, a adoptat, cu 70 de voturi pentru, 19 împotrivă şi 3 abţineri, ordonanţa de urgenţă prin care preşedintele Senatului devine vicepreşedinte al CSAT.
Între timp, preşedintele PSD, Mircea Geoană, a anunţat, pe 7 iunie, printr-un comunicat de presă, că se retrage din CSAT pentru că preşedintele Traian Băsescu "foloseşte Armata Română în scopul politicianist de promovare a PD-L pentru alegerile europarlamentare" şi cere modificarea înţelegerii cu PD-L.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, pe 9 iunie, că salută declaraţia de intenţie a lui Mircea Geoană de a se retrage din CSAT, care marchează o schimbare de atitudine a acestuia faţă de acum şase luni, când a impus preluarea acestei funcţii, precizând că nu comentează legalitatea demersului.