MENIU

Cazul bebelușilor infestați, din Argeș, investigat de Corpul de Control al premierului

Bebeluşii infectaţi. Fără celulă de criză, la 12 zile de la primul deces. Reacţia ministrului
<p>Ministrul Sănătăţii</p>

Corpul de Control al premierului Dacian Cioloș intervine în cazul bebelușilor internați la Spitalul "Marie Curie", urmând să verifice modalitatea în care este asigurat tratamentul medical şi sunt investigate cauzele îmbolnăvirilor bebelușilor din județul Argeș.

UPDATE: Institutul Național "Cantacuzino" a infirmat prezența bacteriei Escherichia coli în cazul celui de-al doilea copil cu sindrom hemolitic-uremic, care a murit la Spitalul "Marie Curie". Potrivit Ministerului Sănătății, coproculturile testate la "Cantacuzino" de la ultimele trei cazuri internate la Spitalul "Marie Curie" în datele de 9 și 10 februarie 2016 au fost negative pentru E.coli, între acestea aflându-se și al doilea copil decedat, informează Agerpres.

UPDATE: Unul dintre cei doi copii diagnosticați cu sindrom hemolitic-uremic, internați la Spitalul "Marie Curie", care au fost intubați, a fost extubat și suportă bine situația, însă al doilea este în stare gravă, potrivit purtătorului de cuvânt al unității medicale, Denis Stănescu. Potrivit acestuia,  șase copii se află pe Secția de Nefrologie, din care trei continuă să facă dializă, iar dintre ceilalți trei care nu fac dializă și care sunt cu funcția renală reluată, doi sunt cu stare mai bună și se pregătesc de externare, notează Agerpres.

UPDATE: Cazul bebelușilor din Argeș va fi investigat de Corpul de control al premierului, potrivit Realitatea TV.

"Astăzi, Corpul de Control al Primului Ministru a inițiat o acțiune de documentare (verificare) cu privire la modalitatea în care este asigurat tratamentul medical şi cu privire la modalitatea în care sunt investigate cauzele îmbolnăvirilor bebelușilor din județul Argeș. Acțiunea vizează respectarea procedurilor în unitățile medicale din Argeș şi din București, promptitudinea asistenței acordate şi modalitatea în care este realizată investigația epidemiologică.  În subsidiar, vor fi avute în vedere şi posibilele infecții nosocomiale în cadrul unităților medicale din județul Argeș în care au fost internați inițial bebelușii", se precizează într-un comunicat de presă al Guvernului.

UPDATE: Doi dintre bebelușii cu sindrom hemolitic uremic, internați la Spitalul "Marie Curie", pe Secția de Nefrologie, ar putea fi externati astăzi. Astfel, ar mai rămâne opt copii internați, dintre care patru la Secția de Terapie Intensivă. Doi dintre aceștia respiră cu ajutorul aparatelor, fiind intubați și ventilați mecanic, potrivit Realitatea TV.

Însă, deși au trecut 12 zile de la decesul primul bebeluş cu sindrom hemolitic-uremic, la Ministerul Sănătăţii nu există încă o celulă de criză, iar deţinătorul portofoliului, Patriciu Achimaş-Cadariu, îi trimite pe ziariştii care îi pun întrebări să citească un comunicat emis vinerea trecută, potrivit Realitatea TV.

Întrebat de jurnalişti dacă nu ar trebui să existe o celulă de criză, ministrul a răspuns: "Nu, lucrurile sunt tratate foarte foarte serios".

Încă un bebeluș infestat cu o bacterie periculoasă a murit la "Marie Curie". Este al doilea deces

După o oră de discuţii cu parlamentarii, luni, Ministrul Sănătăţii dă asigurări că se fac în continuare investigaţii.

"Toate ipotezele au fost verificate. Niciuna dintre ele n-a putut fi confirmată până în acest moment. Verificăm în continuare toate ipotezele pe care le avem", a spus ministrul.

Întrebat ce mai verifică în acest moment, ministrul sănătăţii a spus: "Alte variante de infecţii şi intoxicaţii. Sunt baterii de teste care verifică mai multe".

Preocuparea ministrului este...să fie linişte: "Dacă creăm panică şi puneţi şi presiune pe toţi medicii, ce rezolvăm?"

La celelalte întrebări, noul ministru s-a ferit să dea răspunsuri concrete.

Pe de altă parte, rezultatele probelor făcute la portocale arată că fructele nu au depăşit normele de pesticide admise, motiv pentru care se poate considera că nu acestea au cauzat îmbolnăvirea bebeluşilor, susţine Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.

Răspunsul nu linişteşte, însă, pe nimeni pentru că au trecut 12 zile şi doi copii au murit la Spitalul Marie Curie, din Capitală, din cauza sindromului hemolitic uremic.

Autorităţile nu pot spune nici acum care este cauza contaminării. Alţi zece copii sunt internaţi pe secţiile de Terapie Intensivă şi Nefrologie, cu acelaşi diagnostic, iar starea lor se poate schimba de la o zi la alta, spun medicii.

Directia Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor din Arges a demarat, sambata dimineata, 13 februarie, controale in supermarketuri, dupa ce mai multi bebelusi au ajuns la spital in stare grava in Arges, ulterior fiind transferati la Bucuresti, la Spitalul "Marie Curie".

Unele mame au declarat ca ar fi dat copiilor portocale, pe care le-au cumparat dintr-un lant de supermarket-uri.

"Ne-am autosesizat in urma declaratiilor medicilor de la Spitalul 'Marie Curie' si am decis sa declansam controale", a declarat acesta, mentionand ca probele, luate doar din portocale, vor ajunge in cursul zilei de sambata la Bucuresti, unde vor fi analizate, rezultele urmand sa fie obtinute cel tarziu marti, potrivit Ziare.com.

Si directorul DVS Arges, Daniel Lupu, a declarat la Realitatea TV, vineri seara, ca sambata vor fi recoltate probe din supermarketurile aflate pe raza Pitestiului.

"Dupa cate am auzit, se pare ca mamele au cumparat fructe de la supermarketuri. Toate aceste supermarketuri, de unde am auzit ca au si cumparat fructe, maine dimineata vom fi in control si vom recolta probe pentru a le trimite la laborator. Maine o sa verificam portocalele, in primul rand, pe care le vom recolta si trimite pentru control la Bucuresti", afirma Daniel Lupu.



Mai multe articole despre:
Ministrul Sanatatii bebeluş celulă de criză