MENIU

Catedrala Neamului va avea ca anexe două hoteluri, un restaurant, magazine şi librării

Foto: catedrala.ro

Catedrala Mântuirii Neamului, proiect de peste 400 milioane de euro, va avea 110 metri înălţime şi va include, pe lângă un sălaş de cult pentru ortodocşii români şi pelerinii străini, două hoteluri, un restaurant, librării, magazine şi săli pentru seminarii, potrivit reprezentaţilor Patriarhiei.

"Catedrala nu este un simplu sălaş de rugăciune, ci avem nevoie spaţii pentru întâlnirile cu pelerinii din ţară şi străinătate. După finalizarea catedralei, vom construi şi două anexe, în funcţie de fonduri, unde se vor putea ţine conferinţe", a precizat Patriarhul Daniel, în cadrul seminarului în urma căruia vor fi puse la punct ultimele detalii legate de construirea Catedralei Mântuirii Neamului.

Viitoarea Catedrală Ortodoxă se va întinde pe 11 hectare, în zona Calea 13 septembrie, lângă Palatul Parlamentului, şi va fi construită, potrivit proiectanţilor, în stil bizantin, în formă de potir. Costurile construcţiei se ridică la aproape 400 de milioane de euro.

"Se va ţine cont, de asemenea, de exigenţele secolului XXI, astfel că vom avea tehnologie de ultimă generaţie. Vor fi ecrane la toate etajele catedralei, inclusiv afară, pe care vor fi transmise slujbele creştine", a explicat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, părintele Constantin Stoica. De asemenea, în interiorul Catedralei Mântuirii Neamului vor fi amplasate 12 ascensoare.

Potrivit proiectanţilor, catedrala va putea primi, în interior, 5.000 de oameni şi va avea o parcare cu 250 de locuri.

Deşi catedrala este proiectată pe un teren cu risc seismic, inginerul Eugen Iordăchescu, unul dintre cei care au coordonat proiectul, susţine că viitoarea catedrală va rezista la un cutremur de până la opt grade pe scara Richter. "Vom lua în considerare protecţia seismică şi vom plasa între pământ şi clădire izolatoare care vor diminua desprinderea clădirii de sol în timpul unui eventual cutremur de magnitudine mare", a precizat Iordăchescu.

Până în prezent, Patriarhia Română a obţinut un cod poştal pentru adresa viitoarei catedrale, au fost realizate studiile geotehnice, topometrice şi s-a făcut intabularea.În luna februarie, Ordinul Arhitecţilor cerea Patriarhiei Române să organizez un concurs public pentru atribuirea proiectului Catedralei Mântuirii Neamului după ce Patriarhia ar fi atribuit proiectul arhitectului Nicolae Vlădescu. Întrucât catedrala este un obiectiv de interes public, construit din banii contribuabililor, arhitecţii considerau că este necesar un concurs pentru selectarea celui mai bun proiect. Ulterior, reprezentanţii Patriarhiei au precizat că arhitecţii pot colabora la proiect, însă nu vor fi plătiţi pentru asta.