MENIU

Cătălin Predoiu: Căutăm soluţii pentru a rezolva subfinanţarea sistemului

Foto: cotidianul.ro
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a afirmat că Ministerul caută soluţii pentru a rezolva subfinanţarea sistemului

Ministrul Justiţiei a discutat, marţi, cu premierul Emil Boc despre problemele financiare şi reforma în justiţie, la întâlnire participând şi procurorul general al României, Codruţa Kovesi, împreună cu membri ai conducerii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

"Căutăm soluţii pentru ca starea de subfinanţare a sistemului judiciar să înceteze. Aceste discuţii vor continua şi în următoarele zile. Vom avea contacte şi cu asociaţiile profesionale şi aş vrea să transmit clar un mesaj de abordare constructivă a acestor probleme de către toate părţile aflate la masa discuţiilor", a spus Predoiu. Acesta a afirmat că buna finaţare a sistemului bugetar nu presupune doar salarii, ci şi condiţii logistice şi o justiţie modernă, adresată cetăţenilor.  

La începutul săptămânii, ministrul Predoiu a explicat, pentru NewsIn, că există inechităţi în sistemul judiciar, deoarece CSM şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au inclus, în baza lor de calcul, acordarea sporului de 50% pentru magistraţii proprii, care au hotărâri definitive de la instanţe.

Acordarea acestor sporuri, a mai spus Predoiu, se face la cele două instituţii, în urma unei decizii din martie 2008 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Ministrul a mai declarat că vrea să găsească o "soluţie unitară" pentru toţi magistraţii pentru înlăturarea inechităţilor din sistem.

În acest context, ministrul a lansat, luni, un apel către CSM şi Înalta Curte pentru sistarea acordării sporurilor de 50% până la găsirea unei soluţii unitare.