MENIU

Cătălin Predoiu a participat, miercuri, la şedinţa CCR

Foto: NewsIn

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a participat, miercuri, la şedinţa CCR, în care a fost luată în discuţie sesizarea CSM cu privire la un conflict dintre autoritatea judecătorească, reprezentată de Consiliu, şi autoritatea executivă, reprezentată de Guvern şi Ministerul Justiţiei.

CSM a sesizat Curtea Constituţională în data de 13 mai. Preşedintele CSM, Virgil Andreieş, a anunţat la acea dată că a invocat trei motive privind existenţa conflictului.

Primul dintre motivele invocate de Andreieş este afectarea gravă a independenţei Justiţiei prin subfinanţarea sistemului, care s-ar fi făcut prin mai multe ordonanţe de urgenţă ale Guvernului care au prorogat termenul de preluare a bugetului instanţelor de către instanţa supremă, şi a nesolicitării avizului CSM pentru acte normative de adoptare a bugetului şi de rectificare bugetară.

A doua problemă invocată se referă la "omisiunea Guvernului de a solicita avizul CSM asupra proiectului de acte normative ce privesc activitatea autorităţii judecătoreşti", iar ultimul motiv invocat se referă la controalele efectuate de Ministerul Justiţiei la unele instanţe, unde au fost verificate şi aspecte ce ţin de competenţa exclusivă a CSM.

Şedinţa CCR a avut loc cu uşile închise.