MENIU

Cât recuperează băncile şi firmele specializate de la rău-platnici

Foto: standard.ro

Rata de recuperare în prima fază a unui credit de consum fără garanţie, restant de circa un an, la care banca a cerut rambursarea anticipată, este de 20-25%, spun specialiştii în recuperare de creanţe, clientul fiind, în ultima fază, acţionat în judecată pentru plata integrală a sumei restante. La creditele care nu sunt scadentate anticipat, iar întârzierea este de sub 90 de zile, rata de recuperare este de 60-80%.

Populaţia avea restante în bănci de 329 milioane de euro în martie, fără a include aici şi întârzierile de până în 30 de zile, iar unii bancheri se văd nevoiţi să apeleze la patru-cinci firme de recuperare creanţe, de vreme ce aproape jumătate dintre creditele de consum neperformante sunt externalizate.

Majoritatea creditelor cu probleme sunt cele fără garanţii. Exprimată în lei, valoarea restanţelor a urcat cu 5%, în martie. Pe lângă bănci, şi asiguratorii se înghesuie să externalizeze credite neperformante către firmele specializate în recuperare, portofoliul acestora din urma fiind în creştere cu 30% în primul trimestru faţă de finele anului trecut.

Citeşte mai mult pe standard.ro.

Mai multe articole despre:
recuperare bănci credite