MENIU

Cât de poluate sunt zonele în care trăiţi? - AFLAŢI AICI

Foto: PA

Vreţi să ştiţi cât de poluată este zona în care trăiţi? Uniunea Europeană a lansat un dispozitiv online care permite tuturor cetăţenilor membri UE să afle cât de mult le afectează sănătatea fabricile din apropierea caselor lor.

Dispozitivul "va da cetăţenilor acces direct la informaţiile despre emisiile fabricilor din Europa şi îi va ajuta să se implice activ în deciziile privind mediul înconjurător", a declarat Stavros Dimas, comisarul UE pe mediu.

Site-ul E-PRTR colectează date despre poluare de la 24.000 de uzine din întreaga Uniune Europeană, de la incineratoare la fabrici.

Pentru fiecare uzină, se arată tipul şi cantitatea de poluare care este pompată în aer, apă şi sol, şi cât de mult este împrăştiată în alte zone.

De exemplu, incineratorul principal din Bruxelles a emis 493.000 de tone de dioxid de carbon, 801 tone de oxizi de nitrogen, 44 kg de arsenic şi 33 kg de mercur în 2007.

Oţelăria Corus din Marea Britanie a emis un cocktail de gaze şi lichide nocive, incluzând monoxid de carbon (88.700 de tone) şi cianid de hidrogen (2 tone), tot în 2007.

Puteţi căuta pe website un loc anume sau o uzină anume, sau să aflaţi informaţii pentru anumite zone, tipuri de afaceri sau poluanţi.