MENIU

Cât credeţi că va mai rezista actuala Coaliţie?

foto: NewsIN

În ciuda divergenţelor dintre PSD şi PD-L din ultima perioadă, fie că este vorba de Legile Educaţiei, de neprezentarea liderilor de partid în şedinţele Coaliţiei, fie de înfiinţarea comisiilor de anchetă în cazul miniştrilor Ridzi, Nemirschi şi Udrea, preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că intenţionează "să mai ţină în braţe PSD-ul", deşi a dat asigurări că nu-i place ce se întâmplă.

Cât credeţi că va mai rezista actuala Coaliţie? REALITATEA.NET vă invită să vă spuneţi părerea AICI. 

Pe fondul disputelor din această săptămână, liderii partidelor din Coaliţia de Guvernare s-au întrecut în declaraţii şi acuze unii la adresa celorlalţi. Totul a început în ziua de luni, 27 iulie, odată cu şedinţa Coaliţiei, de la care a lipsit liderul pesediştilor, Mircea Geoană. 

Premierul Emil Boc s-a arătat deranjat de lipsa lui Geoană de la şedinţă, menţionând că nu este prima oară când acesta absentează.

"Într-una din şedinţele Coaliţiei pe situaţia de la Spiru Haret, Mircea Geoană mi-a confirmat prezenţa. Am stat 30 de minute, după care ministrul Niţă m-a informat că domnul Geoană nu mai vine deoarece are alt program. Dacă pentru PSD problemele curente nu reprezintă o prioritate, pentru noi sunt. Am tăcut foarte mult şi n-am spus nimic despre problemele pe care le avem, dar cred că trebuie să revenim la realitate, la Parteneriat", susţinea Emil Boc.

"Dacă nici chiar această Coaliţie, care oarecum s-a format contrar tuturor prognozelor ideologice, tuturor aşteptărilor, dacă această Coaliţie nu-şi îndeplineşte menirea, atunci toată clasa politică va pierde, inclusiv formaţiunile care, astăzi, compun Parteneriatul pentru România", a avertizat Emil Boc.

Reacţiile social-democraţilor nu au ezitat să apară. Imediat după ce premierul a terminat conferinţa de presă, purtătorul de cuvânt al PSD-ului, Bogdan Niculescu-Duvăz a replicat: "Vă dau asigurări că, atâta timp cât va exista această Coaliţie, va exista şi Guvernul Boc, iar în clipa în care Coaliţia se destramă nu va mai exista nici Guvernul Boc. În acest moment avem o Coaliţie, dar asta nu înseamnă că trebuie să fim solidari doar la ce ne place".

"Sper ca domnul Boc să nu fi folosit acest discurs ca să-şi ascundă nervozitata cu privire la comisiile de anchetă", a conchis Bogdan Niculescu-Duvăz.

În ceea ce priveşte comisiile de anchetă, presa a furnizat opiniei publice informaţii despre discuţiile neoficiale din cadrul şedinţei de luni a Coaliţiei, discuţii care au scos la iveală preocuparea pentru comisiile de anchetă din Parlament.

În timpul şedinţei, Boc i-a luat la întrebări pe pesedişti. "Ce e cu comportamentul ăsta? Nu puteţi guverna cu noi la Palatul Victoria şi cu PNL în Parlament", a spus premierul. El le-a reproşat liderilor PSD că îşi fac şedinţele de partid, cu o zi înainte de reuniunile coaliţiei, după care a atacat frontal: "Până unde aveţi de gând să mergeţi cu comisiile astea?". "Până la capăt", i-a răspuns Viorel Hrebenciuc, adăugând că PSD nu poate da înapoi în ceea ce priveşte comisia Udrea. "N-aveţi decât. Nu asta e problema", a venit răspunsul liderului PD-L.

Potrivit ziarului Gândul, discuţia a continuat în contradictoriu o oră şi jumătate, fără să se ajungă la vreo înţelegere, singurul lucru stabilit fiind acela că se vor revedea a doua zi, pentru a discuta despre împrumutul de la FMI.

Poziţia democrat-liberalilor a fost punctată de către vicepreşedintele PD-L, Gheorghe Flutur, care a declarat că "democrat-liberalii nu se opun înfiinţării unor Comisii de anchetă, dar au solicitat PSD respectarea protocolului PSD - PD-L care prevede că orice ministru trebuie invitat mai întâi la Coaliţie pentru a da lămuriri."

Deputaţii PD-L nu au votat solicitarea de înfiinţare a Comisiei de anchetă privind cazul Elena Udrea, considerând că s-a ajuns prea departe cu înfiinţarea unor comisii de execuţie politică.

Comisia pentru anchetarea Elenei Udrea îşi va începe activitatea pe 4 august, a declarat preşedintele acesteia, Ludovic Orban.

În ceea ce o priveşte pe fostul ministru al Tineretului şi Sportului Monica Iacob-Ridzi, Comisia juridică a adoptat luni, cu 18 voturi pentru şi o abţinere, un raport favorabil pentru începerea urmăririi penale în urma analizei cererii procurorului general.

Ministrul Turismului, Elena Udrea, declara că are informaţii potrivit cărora partenerii de guvernare din PSD caută un pretext ca să iasă de la guvernare, sperând ca acesta să fie chiar Comisia care o anchetează, cu privire la cheltuirea banilor publici în evenimentele de Paşti, de pe litoral. Udrea consideră că se va vedea dacă PSD este la guvernare în momentul în care Guvernul îşi va asuma pachetul de legi pe Educaţie. PSD-ul s-a arătat împotriva acestei soluţii propuse de premierul Emil Boc.

În replică, Liviu Dragnea a declarat, din partea pesediştilor, că "suntem de acord cu pachetul de legi privind Educaţia, dar nu suntem de acord cu asumarea răspunderii pentru că nu credem că este normal să facem o soluţie pompieristică."

Acelaşi punct de vedere l-a avut şi Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei, care a declarat, la Realitatea TV, că nu este de acord cu asumarea de către Guvern a pachetului de legi pe Educaţie.

"Nu stiu cine ne poate trimite pe noi la plimbare. Dacă PSD iese din Guvern, pică Guvernul, pentru că noi discutăm aici despre jumătate din Guvern şi nu cred că poate să mai stea un Guvern cu susţinere parlamentară de 30 şi ceva la sută. Nu ştiu cine pe cine trimite la plimbare. Cu cât se apropie termenul alegerilor prezidenţiale, probabil că relaţiile pot deveni mai încordate. Nu se pune problema să plece unii sau alţii. Indiferent care pleaca, pică Guvernul", a mai spus Liviu Dragnea. 

Guvernul merge "într-o roată", iar Coaliţia PD-L - PSD s-ar putea desfiinţa "şi mâine", dacă partenerii de guvernare vor ajunge la concluzia că "nu mai pot sta la aceeaşi masă", a declarat consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu.

Potrivit consilierului prezidenţial, social-democraţii se delimitează de guvernare, acesta fiind "un joc politic ce poate fi înţeles".

"Dar când jocul merge până acolo, în punctul în care aceşti parteneri de la PSD nu mai sunt preocupaţi de problemele reale, care sunt destul de grave în momentul ăsta, mai ales problemele social-economice, trecem deja de o anumită delimitare politică. Jocurile politice sunt acceptabile în an electoral, dar nu trebuie să afecteze priorităţile ţării, pe care guvernul trebuie să le aibă tot timpul pe masă", a apreciat Lăzăroiu.