MENIU

Casa de unde a pornit Revoluţia la Timişoara, renovată

Casa de unde a pornit Revoluţia la Timişoara, renovată
Casa de unde a pornit Revoluţia la Timişoara, renovată

La Timişoara, Revoluţia a pornit de la casa parohială a lui Laszlo Tokes. Imobilul a fost renovat în acest an cu sprijinul Guvernului German, prin Societatea Germană de Cooperare Tehnică. Timp de 20 de ani, mesajele enoriaşilor, scrise cu vopsea şi adresate episcopului reformat, au stat pe faţada parohiei. Acum vor fi recondiţionate cu ajutorul unor substanţe speciale. Până în decembrie, cand vor fi comemorate evenimentele din \'89, clădirea va beneficia de un sistem de iluminat arhitectural.

Cei trei pereţi ai imobilului, orientaţi spre Piaţa Maria, Strada 16 Decembrie 1989 şi Timotei Cipariu, au fost reabilitaţi, iar vitraliile, recondiţionate.

Mesajele lăsate de enoriaşi pe faţada clădirii, în 1989, au fost şterse, însă vor reapărea în scurt timp, în acelaşi loc unde au fost scrise.

Biserica Reformată a contribuit cu 30 la sută din valoarea lucrărilor, bani proveniţi din donaţiile enoriaşilor. Restul a fost acoperit din fondurile GTZ.

În faţa casei parohiale a pastorului Laszlo Tokes au început protestele timişorenilor în decembrie 1989. Imobilul a fost construit în 1902 şi are o înâlţime de 14 metri.

Mai multe articole despre:
Timişoara Revoluţie comemorare Laszlo Tokes 1989